Bekijk de galerij Van casco loft tot droomwoning

Van casco loft tot droomwoning

Nieuwe appartementen en loften, Reportages

Architect Marijn Horlings kocht een casco woning en deelde die verre van standaard in. Ze liet alles open waardoor het licht van veel kanten naar binnen stroomt. Een interessant project in het midden van de stad.

Wie de plannen van deze hoekwoning bekijkt, merkt meteen op dat het ontwerp niet doordeweeks is. In het midden van het huis is er een hap uitgenomen. “Door onze woning loopt een vluchttrappenhuis voor de appartementen die hierboven liggen”, legt eigenaar en architect Marijn Horlings uit. “Dat schrok veel mensen af, maar wij zagen er juist mogelijkheden in.” Samen met haar man Rick kon Marijn zelf bepalen waar het trappenhuis zou komen. Hun woning maakt namelijk deel uit van het grote project Superlofts. Ze kregen een zes meter hoge casco ruimte waarbinnen ze zelf een droomhuis konden bouwen.

Functioneel en esthetisch

Marijn wilde alles uit het beperkte woonoppervlak halen. Ze plaatste de afgesloten ruimtes, zoals het toilet, allemaal rond het vluchttrappenhuis. Het is de kern van de woning geworden. Op een natuurlijke wijze verdeelt het trappenhuis de grote open ruimte in verschillende plekken. Op de eerste verdieping zitten de boekenkast en de trap in de kern verwerkt. Op de tweede verdieping vind je er alle kledingkasten, een wasmachinehok, een technische ruimte en de badkamer.

Oog van de architect

Als architect kijk je met een kritische blik naar je eigen woning. Marijn wou daarom dat alle details klopten. Ook moesten de basismaterialen goed afgewerkt zijn. Met enkele kleine ingrepen gaf ze het ontwerp extra cachet. “Zo ontstonden er door de deuren en door de hoogte van het aanrecht lijnen die ik, door ze zwart te maken, benadrukte”, legt ze uit. Deze zwarte lijnen zette Marijn in het hele patroon van de witte kastenwand door. Ook openingen in de kern, zoals de trap naar de tweede verdieping, zette de architect in het zwart. “De overige wanden, de gietvloer in de keuken en de gordijnen zijn dan weer wit. Dat contrasteert mooi. En met het neutrale eikenhout en het beton krijgt de woning een warme en levendige uitstraling. Een sfeer die echt bij ons past.”

Tekst Emmy van Dantzig
Foto’s Jansje Klazinga

Lees de volledige reportage in het zomernummer van Ik ga Bouwen (nr. 422).

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels