Bekijk de galerij

Van concept tot oplevering

Bouwmethodes, Duurzaam bouwen

Helga en Marc wonen sinds kort in een passiefhuis, gebouwd in houtskelet.

Architect

Ignace Dumoulin – 09 380 47 68

Helga en Marc wonen sinds eind december in een smalle, halfopen bebouwing waarvan de gevels én het dak bekleed zijn met donkergrijze vezelcementleien. De oprit en de toegang naar de voordeur zijn nog niet afgewerkt maar het huis is al wel ingericht.

Het was een koude januaridag toen ik het huis bezocht, maar binnen was het aangenaam warm. Er komt ook veel licht binnen, het huis is compact en er is meer dan voldoende ruimte voor dit koppel met hun twee studerende kinderen. Helga: “De zon heeft hier een ganse namiddag binnen geschenen, het leek wel al lente. Die extra zonnewarmte in hartje winter is voor ons een extra die wij ervaren als een grote luxe.”

De eerste kiem

Marc: “Ons vorige huis was onteigend, dus moesten we wel verhuizen. Maar we wilden absoluut in deze buurt blijven wonen. We zochten een degelijk huis om te renoveren maar dat bleek een moeilijk verhaal. Dit is een populaire buurt voor mensen die dicht bij de stad maar toch in het groen en de rust willen wonen. En de huizen die dan enigszins aan onze wensen voldeden, scoorden dan weer heel slecht op gebied van wooncomfort: geen isolatie, vochtproblemen, slecht verwarmingssysteem en verouderde technieken.”

Na maanden van zoeken leek voor het koppel de enige oplossing om van nul af aan te beginnen: een bouwgrond kopen en een nieuw huis bouwen. Ze vonden een geschikte grond in een volkse buurt van Merelbeke. De vorm van het perceel en de bouwvoorschriften vormden wel een extra uitdaging: het was een smal en zeer diep perceel en een garage kon niet in maar ook niet naast de woning. Maar de grond was betaalbaar, de bezonning zat goed, de straat had geen doorgaand verkeer en de tuin grensde achteraan aan een oase van groen.

Chantal Verrecas

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels