Bekijk de galerij

Van de grond gelicht

Bouwmethodes, Ruwbouw

De gesloten indeling van deze voormalige fermette was voor de bewoners de voornaamste reden om ze grondig te renoveren. De woning kreeg een volledig nieuw kleedje, waarbij vooral het uit de zijgevel springende volume met zijn kleine patio in het oog springt.

Privacy en een ruim zicht

Naast de openheid verwachtte het koppel met het oog op hun oude dag ook een toegankelijke woning. Dat vertaalde zich vooral naar het onderbrengen van zoveel mogelijk functies op het gelijkvloerse niveau. Verder waren de bewoners ook uitgekeken op de vormgeving van de oorspronkelijke woning, en wilden ze iets dat meer aansloot bij hun huidige manier van leven. Privacy ten opzichte van de straat was erg belangrijk, net als een ruim zicht op de achterliggende tuin. Bovendien wensten ze een overdekt terras.

Van binnen naar buiten Cocoon Architecten werkte in eerste instantie aan het opentrekken van het interieur naar buiten toe. Architect Peter Geraerts: “Enerzijds creëerden we in de bestaande woning een overdekt terras dat aansluit bij de nieuwe eetruimte. Glas bakent de overgang tussen binnen en buiten af. Om het zicht optimaal te houden, hebben we de raamprofielen in de wand, vloer en plafond ingewerkt. Op die manier zijn er geen raamkaders en is geen duidelijke grens gedefinieerd tussen binnen en buiten waardoor binnen als het ware overloopt in buiten.”

Anderzijds is er het naar buiten springend volume dat als een kader fungeert voor het beeld van de tuin en de tuin als het ware naar binnen trekt. “Ook op de patio lopen de bepleisterde wanden van binnen door naar buiten. De ontwerpers kozen voor wit pleisterwerk om de ingrepen aan de woning te camoufleren.

Verhoogd volume Het uitspringende volume, dat verrees op de plaats van de oude veranda, ligt enigszins hoger dan het oude woongedeelte. Je moet dus een trapje op om naar het nieuwe deel te gaan. Met die verhoging lichten de architecten het volume letterlijk van de grond. Dankzij die ingreep hebben de bewoners vanuit hun leefruimte een nog beter zicht op de tuin. Het 49 m² grote volume biedt ruimte aan een zithoek waar een vleugelpiano een prominente plaats inneemt. De uitbreiding bestaat uit drie gevels: naast de muur die de patio afschermt en de beglaasde achtergevel is er nog de zijgevel, afgewerkt met grijze Trespa-panelen. De volkernplaten brengen met hun afwisselende naden beweging in de gevel. Op het plat dak ligt een roofing, zinken krullen geven de dakranden een detail.

Japanse binnentuin

De patio die aan de voorgevel grenst, is ongeveer 4,7 meter lang en 1,3 meter breed. De open binnentuin fungeert als een buffer tussen de straat en de binnenruimtes waardoor er enerzijds geen inkijk is van op de straat, maar waardoor er anderzijds extra licht kan binnenvallen in de leefruimte. Bovendien dient die binnentuin als extra ruimtelijk element, als object in de ruimte. Op de invulling is het nog even wachten: momenteel liggen er enkel al witte keien, maar het is de bedoeling dat het later een Japanse look zal krijgen..

Kelly Cuypers – Habitos.beLees de volledige tekst in het nieuwe magazine (nummer 357) op pagina 36-43

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels