Van den Bossche bekijkt controlemiddel bij aankoop sociale woning

Nieuws

Vlaams minister Freya Van den Bossche onderzoekt de controlemogelijkheid van woningbezit via 'databankkoppeling' voor kandidaat-kopers van een sociale woning.

Van den Bossche vraagt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMW) te onderzoeken of via ‘databankkoppeling’ kan achterhaald worden of een kandidaat-koper van een sociale woning zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder is van een vennootschap en hierin een woning of bouwgrond heeft ingebracht.
Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Marc Hendrickx (N-VA). Iemand komt enkel in aanmerking voor de aankoop van een sociale koopwoning of kavel als hij voldoet aan de inkomensvoorwaarde en op dat ogenblik geen woning of bouwgrond bezit.

Erewoord

Zowel voor het bezit van een onroerend goed in het buitenland of in een vennootschap volstaat momenteel een verklaring op erewoord door de kandidaat-koper zonder dat er hierop een bijkomende controle wordt uitgevoerd.

In zijn vraagstelling had Vlaams parlementslid Marc Hendrickx gesuggereerd bij dergelijke kandidaat-kopers het bezit van een dergelijk onroerend goed via een vennootschap door middel van ‘databankkoppeling’ te onderzoeken. “Als deze koppeling effectief mogelijk zou zijn zonder buitengewone kosten, kan dat een nuttig controle-instrument worden”, aldus minister Van den Bossche.

Buitenlandse eigendommen

Eerder liet Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor Buitenlands Beleid, al in antwoord op een schriftelijke vraag van Liesbeth Homans (N-VA) al weten te onderzoeken hoe het eventueel bezit van buitenlandse eigendommen bij aanvragen voor een sociale woning beter kan gecontroleerd worden.

Peeters reageerde hiermee op een vraag in die zin van minister Van den Bossche. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels