Van den Bossche zoekt geld om weggevallen fiscale aftrek op te vangen

Nieuws

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil het wegvallen van de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven op federaal niveau gedeeltelijk opvangen. Ze onderzoekt hoe ze zo snel mogelijk kan schuiven met de budgetten die ze al heeft.

Dat heeft ze gezegd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Concrete bedragen en maatregelen kon ze nog niet noemen, maar in ieder geval zal niet elke weggevallen federale belastingvermindering worden overgenomen. “Een aantal aftrekken zijn ook minder zinvol geworden.” Bij de opmaak van de begroting 2012 beslisten de federale regeringspartijen om de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven af te schaffen, met uitzondering van die voor dakisolatie, die wordt verminderd.

Het fiscaal voordeel bedroeg 40 procent van de betaalde uitgaven, maar valt behalve voor dakisolatie dus weg vanaf 1 januari 2012. Voor uitgaven die gedaan worden in 2012, wordt enkel nog een belastingvermindering uitgetrokken als de overeenkomst ondertekend werd vóór 28 november 2011.

Tweestappenbenadering

In de commissie Energie vroegen verschillende parlementsleden Vlaams minister Van den Bossche of ze het wegvallen van de fiscale aftrek wil opvangen. Peter Reekmans (LDD)verwacht “voor het einde van het jaar een signaal aan de sector en de consument”. Irina De Knop van Open Vld wees erop dat stimulansen nodig blijven om de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma van de Vlaamse overheid te halen: tegen 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn, moet alle enkel glas door isolerend glas vervangen worden en moet komaf gemaakt zijn met verouderde verwarmingsketels.

Van den Bossche antwoordde dat ze aan nieuwe initiatieven werkt en daarvoor een tweestappenbenadering heeft. Ten eerste wil ze zo snel mogelijk schuiven met haar budgetten om tegemoet te komen aan Vlaamse burgers die energiebesparende werken willen uitvoeren. Tegen volgende week, “of anders na Nieuwjaar”, wil ze concrete maatregelen aan de Vlaamse regering kunnen voorstellen.

In een tweede fase zal Van den Bossche bij de opmaak van de begroting 2013 of de controle van de begroting 2012 nieuwe initiatieven nemen. “Maar ik doe geen beloftes, daar kan ik nu geen datum opplakken”, zei ze.

Afwegingen

Niet elke weggevallen federale belastingvermindering zal zomaar worden overgenomen, benadrukte Van den Bossche. “We gaan de ene maatregel afwegen tegenover de andere”, zei ze over haar kortetermijnplannen. Volgens de minister “zijn een aantal aftrekken minder zinvol geworden”. Zo subsidieerde de federale overheid de plaatsing van zonnepanelen, maar “die zijn intussen in prijs gedaald en worden ondersteund door (Vlaamse) groenestroomcertificaten”.

Ze denkt er over na de isolatienormen voor ramen aan te scherpen en wees er ook op dat er vanaf 1 januari sowieso al een Vlaamse premie voor vloer- en muurisolatie komt. Ook wil ze innovatieve technologieën ondersteunen “zodat die markt niet verdwijnt”. Ze opperde nog de mogelijkheid premies “niet voor iedereen, maar voor bepaalde inkomensgroepen” voor te behouden. “Dat zijn allemaal bedenkingen, afwegingen die we moeten maken”, besloot Van den Bossche. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels