Bekijk de galerij Van duf appartement tot helder penthouse

Van duf appartement tot helder penthouse

Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Architect Jerzy Bakker transformeerde een duf appartement uit de jaren 1960 tot een ruime penthouse met patio. Daarvoor haalde hij een deel van het dak weg en sloopte hij alle overtollige binnenmuren. Grotendeels eigenhandig.

Het oorspronkelijke plan van de architect van KOMAAN! architecten was om het oude dakappartement om te vormen tot een duplexappartement. Zo kon hij ook buitenruimte creëren.  Maar stedenbouw stak daar een stokje voor. Hoger bouwen zat er niet in omdat het gebouw al het hoogste was in de straat. Dus ging hij op zoek naar een nieuwe oplossing.

Het dak eraf

Tijdens die zoektocht realiseerde de architect zich dat hij helemaal geen drie slaapkamers nodig had. “Daarom besliste ik om de kleinste slaapkamer op te offeren en er een patio van te maken door het dak eraf te halen”, steekt hij van wal. “Het was een spannend moment toen we aan het gat in de betonplaat begonnen. Ik heb bijna alles zelf gedaan, maar voor deze klus heb ik toch een professionele dakwerker onder de arm genomen.”

Extra zitplaats

De houten vloer van de patio ligt iets hoger door de isolatie die eronder ligt. Jerzy Bakker trok dat niveauverschil nog een stuk door naar binnen waardoor de buitenoppervlakte groter lijkt. Had hij dat niet gedaan, dan zou de patio erg klein zijn en zou de vouwdeur op een rare hoogte hangen, terwijl de onderkant ervan nu wegzinkt in de verhoogde vloer. Bovendien biedt het verhoogde gedeelte extra zitruimte. “Ik zit soms op de rand de krant te lezen in de zon. Het is ook een van de favoriete plekjes van onze kat”, aldus de architect.

Vernieuwbouw

De architect stripte het appartement verder tot op de ruwbouw en bouwde het vandaaruit opnieuw op. Enkel het onderparket in de slaapkamer, de tegelvloer in de gang, en de plinten en de sierlijsten in de woonruimte bleven behouden. Alle overtollige muren gingen eruit. Binnen haalde de architect alle overbodige muren weg. Deze ingreep, samen met de patio, zorgen nu voor een heldere en aantrekkelijke woning, met nieuwe doorzichten die het oude, donkere appartement in het licht doen baden.

 

Tekst Agnes Mus
Foto’s Lisa Van Damme

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels