Van duf appartement tot helder penthouse
Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages
Architect Jerzy Bakker transformeerde een duf appartement uit de jaren 1960 tot een ruime penthouse met patio. Daarvoor haalde hij een deel van het dak weg en sloopte hij alle overtollige binnenmuren. Grotendeels eigenhandig.
Het oorspronkelijke plan van de architect van KOMAAN! architecten was om het oude dakappartement om te vormen tot een duplexappartement. Zo kon hij ook buitenruimte creëren. Maar stedenbouw stak daar een stokje voor. Hoger bouwen zat er niet in omdat het gebouw al het hoogste was in de straat. Dus ging hij op zoek naar een nieuwe oplossing.
Het dak eraf
Tijdens die zoektocht realiseerde de architect zich dat hij helemaal geen drie slaapkamers nodig had. “Daarom besliste ik om de kleinste slaapkamer op te offeren en er een patio van te maken door het dak eraf te halen”, steekt hij van wal. “Het was een spannend moment toen we aan het gat in de betonplaat begonnen. Ik heb bijna alles zelf gedaan, maar voor deze klus heb ik toch een professionele dakwerker onder de arm genomen.”
Extra zitplaats
De houten vloer van de patio ligt iets hoger door de isolatie die eronder ligt. Jerzy Bakker trok dat niveauverschil nog een stuk door naar binnen waardoor de buitenoppervlakte groter lijkt. Had hij dat niet gedaan, dan zou de patio erg klein zijn en zou de vouwdeur op een rare hoogte hangen, terwijl de onderkant ervan nu wegzinkt in de verhoogde vloer. Bovendien biedt het verhoogde gedeelte extra zitruimte. “Ik zit soms op de rand de krant te lezen in de zon. Het is ook een van de favoriete plekjes van onze kat”, aldus de architect.
Vernieuwbouw
De architect stripte het appartement verder tot op de ruwbouw en bouwde het vandaaruit opnieuw op. Enkel het onderparket in de slaapkamer, de tegelvloer in de gang, en de plinten en de sierlijsten in de woonruimte bleven behouden. Alle overtollige muren gingen eruit. Binnen haalde de architect alle overbodige muren weg. Deze ingreep, samen met de patio, zorgen nu voor een heldere en aantrekkelijke woning, met nieuwe doorzichten die het oude, donkere appartement in het licht doen baden.
Tekst Agnes Mus
Foto’s Lisa Van Damme
De architect offerde de kleinste slaapkamer op om er een patio van te maken. Hij kreeg er een zee van licht en ruimte voor in de plaats. Het rooster in het voormalige raam belemmert geenszins het vergezicht.
Door het openmaken van het dak krijgt de woonruimte een extra gevel waarlangs het licht kan binnenvallen. Door de grote vouwdeur en de verhoogde vloer die doorloopt in de woonruimte, vervaagt de overgang van binnen naar buiten.
Door alle overbodige muren weg te halen ontstaat er een frisse, transparante leefruimte. In het verlengde van de boekenkast voorzag architect Jerzy twee bergingen: een in de gang en een tweede op de patio.
De boekenkast en de keukenwand lijken te zweven. Ondanks het verschil in materialen vormen ze een evenwichtig geheel en zijn ze perfect in verhouding. In de lage kast achter de sofa kan de architect minder fraaie spullen kwijt en zaken die hij niet dagelijks nodig heeft.
De open wand, opgehangen aan de betonbalk tussen keuken en woonruimte, neemt het beklemmende gevoel in de kleine keuken weg en zorgt tegelijk voor een minimale inkijk vanuit de eetruimte. De gietvloer loopt over beide ruimtes door, wat vergrotend werkt en de eenheid benadrukt.
De opengewerkte wand tussen keuken en leefruimte biedt plaats aan plantjes, tuinkruiden, kookboeken, gewone kruiden… en onderaan de barkast. Ze houden het zicht vrij, maar leiden de aandacht af van eventuele rommel op het aanrecht.
De open wand, opgehangen aan de betonbalk tussen keuken en woonruimte, neemt het beklemmende gevoel in de kleine keuken weg en zorgt tegelijk voor een minimale inkijk vanuit de eetruimte. De gietvloer loopt over beide ruimtes door, wat vergrotend werkt en de eenheid benadrukt.
De oorspronkelijke sierlijsten en de oude plinten werden hersteld. Ondanks de schuine wanden slaagde de architect erin een evenwicht te creëren in de doorlopende ruimtes.
De schuine muren speelden parten bij de verbouwing, maar werden hier op een speelse manier in de ruimte verwerkt. De verhoudingen kloppen en de materialen zijn op elkaar afgestemd. De gietvloer zorgt voor continuïteit, terwijl de kasten en de verhoogde vloeren de indeling benadrukken en de ruimte vorm geven.
Ook de boekenkast lijkt te zweven. Het eerste deel is stevig verankerd in de muur, en strekt zich dan verder uit. Ze vormt een luchtige afscheiding tussen hal en leefruimte.
De zwevende kasten versterken het ruimtelijk gevoel. De verhoogde vloer in de hal verbergt een deel van de nieuwe leidingen en bakent de hal af. Het hout geeft de woning trouwens een warm accent.
Net als onder de verhoogde vloer lopen er achter de wandbekleding in OSB nieuwe leidingen. Tegelijk bakent die ruwe wandbekleding de inkom af. De tegelvloer in de gang bleef behouden.
De wandbekleding in de gang werd doorgetrokken in de kleerkast in de slaapkamer. Op de vloer ontdekte de architect onder enkele lagen vinyl en vast tapijt een vrij ongeschonden onderparket. Dat werd lichtjes opgeschuurd en past perfect bij het materiaal van de kleerkast.
De badkamer met inloopdouche en wastafel werd volledig uitgevoerd in waterbestendige mdf-platen en afgewerkt met polyester. Op die manier ontwerp je een betaalbare badkamer op maat.
De badkamer met inloopdouche en wastafel werd volledig uitgevoerd in waterbestendige mdf-platen en afgewerkt met polyester. Op die manier ontwerp je een betaalbare badkamer op maat.