Van een kookplaat met wifi tot informatie over allergieën: dit is de keuken van de toekomst

Van een kookplaat met wifi tot informatie over allergieën: dit is de keuken van de toekomst

Keuken, niet importeren

Ooit al nagedacht over hoe we in de toekomst zullen koken? Whirlpool wel. Het stelde op Batibouw een conceptkeuken voor die toont hoe leuk en eenvoudig koken kan zijn, wanneer je keukentoestellen connecteert met elkaar, met alles en iedereen.

Interactieve kookplaat

De keuken van de toekomst 2.0 van Whirlpool werd op Batibouw voor het eerst in Europa voorgesteld. Het pronkstuk in deze conceptkeuken is een interactieve kookplaat die tegelijk een interactieve touchscreen is. De spatwand achter de kookplaat integreert wifi, camera en beamer. Ze wordt een gigantisch beeldscherm waarop je vlot naar je favoriete blogs surft, kooktips vraagt aan je moeder en playlists samenstelt via Spotify.

Je staat er in de keuken van de toekomst niet meer alleen voor. De interactieve kookplaat zal je door het volledige kookproces loodsen. Van zodra je een gerecht gekozen hebt voor het etentje die avond, begeleidt hij je stap voor stap door de bereiding. Afhankelijk van het aantal gasten, berekent hij zelf hoeveel ingrediënten er nodig zijn en wat de kooktijd zal zijn.

Alle informatie over allergieën

Door de koppeling met social media, weet hij ook alles wat nodig is over je vrienden. Bijvoorbeeld of ze bepaalde allergieën hebben of diëten volgen of wat hun culinaire voorkeuren zijn. Wanneer je met de bereiding begint, kiest de kookplaat de ideale temperatuur en het juiste vermogen. Je kookpotten mogen overal op de kookplaat landen, ze worden automatisch gedetecteerd.

Komt er toch nog een extra gast langs? Geen probleem. Het recept krijgt automatisch aanpassing. Zelf moet je in feite niks meer doen. Heb je nog een fles wijn tekort? Door de integratie met wifi kan je snel aan een van je gasten vragen om nog voor een flesje te zorgen of er zelf snel eentje bestellen in de winkel. Van zodra alle elementen van de maaltijd bereid zijn, zal je nog tips krijgen over hoe je kan portioneren en dresseren, rekening houdend met de nutritionele waarde.

In verbinding met andere toestellen

Deze keukencomputer staat bovendien in verbinding met al je keukenapparaten. Zo zal de koelkast het gekozen recept analyseren en laten weten welke ingrediënten nog ontbreken voor de maaltijd. Hij zal ook kijken of er nog een plaatsje vrij is om de wijn die bij de maaltijd hoort fris te zetten. De oven zal jouw vorderingen mee volgen en op het juiste moment zichzelf voorverwarmen. Ook de afwasmachine doet mee en zorgt ervoor dat de vaat op tijd schoon is.

Klaar voor de toekomst

Lijkt deze keuken nog een ver-van-je-bedshow? Niets is minder waar. De eerste stappen naar een interactieve wereld zijn vandaag al te ontdekken op Batibouw. De nieuwe wasmachine en droger van Whirlpool kunnen al met elkaar communiceren. Op de stand van Samsung is er ook een interactieve koelkast te zien voor een perfect overzicht over wat je in huis hebt en hoelang de houdbaarheidsdatum nog loopt.

De keuken zelf is vandaag nog niet beschikbaar. Vanaf volgend jaar zullen er wel al afgeleide projecten volgen, een kookplaat met kookassistent bijvoorbeeld. Binnen twee à drie jaar zal dit volgens Whirlpool de nieuwe standaard worden. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels