Van rijkswachtkazerne tot cohousingproject

Actualiteit, Nieuws

Vier bevriende gezinnen kochten eind 2013 een voormalige rijkswachtkazerne in Deurne die ze samen met Polygoon Architectuur verbouwden tot een cohousingproject. Elk gezin heeft er nu zijn afzonderlijke woning, naast een aantal gemeenschappelijke ruimtes die ze delen.

In samenwerking met architect Jouri De Pelecijn ontwierp Polygoon Architectuur een harmonieus cohousingproject met vier ruime doorzonwoningen. Voor deze herbestemming maakten de architecten doordacht gebruik van de oorspronkelijke structuren. Van bij het begin was echter meteen duidelijk dat een extra bouwlaag een must was om de nodige ruimte te creëren. De bestaande constructie was degelijk, maar de rijkswachtkazerne bestond uit vijf voormalige arbeiderswoningen en dat strookte niet met de vier gezinswoningen die de bouwheren in gedachten hadden. Daarom werd een extra scheidingsmuur geplaatst die de middelste van vijf units doormidden snijdt. Zo ontstonden vier woningen waarvan de twee middelste groter zijn dan de buitenste. Om de vier woningen toch een gelijkaardige oppervlakte te geven, kregen de buitenste units een extra uitbouw op de eerste verdieping.

Gemeenschappelijke tuin en kelder

Bij dit cohousingproject kozen de bewoners resoluut voor een ruime gemeenschappelijke tuin. De bestaande garageboxen op de binnenkoer werden daarom afgebroken om de volledige ruimte te kunnen benutten als tuin. Vanuit de leefkeukens in de nieuwe achterbouw kijken de bewoners nu uit de op de gemeenschappelijke tuin.

Naast de tuin en een fietsberging, delen de bewoners op de kelderverdieping nog een gemeenschappelijke wasplaats en ontmoetingsruimte waar de bewoners wasmachines delen en een praatje kunnen slaan. Daarnaast zijn er ook nog vier private kelders.

Natuurlijk daglicht en extra voortuin

Wat het daglicht betreft, was de ligging van het perceel een grote uitdaging. De voorgevel is naar het zuiden gericht, terwijl de tuin uitkijkt op het noorden. Het was dus essentieel om zo veel mogelijk licht binnen te halen. Daarom werd gekozen voor lichte en luchtige doorzonwoningen met lichtstraten, koepels en een open ruimte voor natuurlijk daglicht. Naast de grote tuin aan de achtergevel beschikt het perceel ook over heel wat ruimte aan de straatkant. De parkeerplaatsen daar maakten plaats voor een tweede voortuin, waar nog steeds plek is voor twee autostaanplaatsen, maar wel gecombineerd met een groen uitzicht vanuit alle woonkamers.

Bio-ecologisch

Nog bijzonder aan dit project is dat de woningen – op uitdrukkelijke wens van de bewoners – energie- en waterzuinig zijn en voornamelijk bestaan uit bio-ecologische materialen. Er werd gebouwd met zo veel mogelijk hernieuwbare bouwmaterialen, zoals hout en cellulose. Een groendak, regenwaterrecuperatiesysteem en zonneboilers vervolledigen het pakket duurzame ingrepen.

Tekst Architectura.be

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels