Bekijk de galerij Van uitgeleefd visserscafé naar moderne gezinswoning

Van uitgeleefd visserscafé naar moderne gezinswoning

Renovatie gesloten, Reportages

Ooit was het piepkleine Café Sporting de thuishaven van vissersclub De Netezonen. Maar het team van KOMAAN!architecten slaagde erin om het met een beperkt budget te verbouwen tot een comfortabele woning. Ook de opdrachtgevers staken de handen uit de mouwen.

Bouwheren Lynn en Maarten woonden in de buurt van de oude kroeg. Toen het pand te koop stond voor een prikje, gingen ze kijken. Erg enthousiast waren ze niet bij dat eerste bezoek: het huis was klein en donker. Ze zagen er geen potentieel in. Maar Lynns handige vader haalde hen over de schreef.

Recuperatie

Lynn en Maarten wisten precies wat ze wilden: veel daglicht in huis en rechtstreeks contact met de tuin. Om de kosten te beperken, kozen de architecten voor een bescheiden uitbreiding aan de buitenkant. Het bestaande zadeldak werd vernieuwd en verder doorgetrokken naar beneden. De eetkamer werd voorzien in het nieuw aangebouwde stuk, de overige ruimtes en functies kwamen onder het dak. Voor het gevraagde daglicht zorgen een vide en een lichtkoepel in het schuine dak.

Perfecte circulatie

Al snel werd beslist dat de zitruimte vooraan zou komen, met achteraan de keuken en de eetruimte voor een optimaal contact met de tuin. Daartussenin moesten alle technische functies, een toilet, een trap, slaapkamers en een badkamer een plaats krijgen. Die werden ondergebracht in een centraal volume. Dankzij de centrale inplanting van dit volume blijven de ruimtes gescheiden zonder extra scheidingswanden of deuren te moeten toevoegen.

Bovenverdieping

Via een deur in het centrale volume neem je de trap naar de bovenverdiepingen. Op de eerste verdieping is plaats voor een multifunctionele ruimte en de badkamer. De bergkast links aan de badkamerdeur is tegelijk ook de scheidingswand van een ruime douche. De kast werd uitgevoerd in mdf, de natte delen werden bekleed met polyurethaan. Dat maakt de muren en de vloer waterdicht, waardoor een douchebak en -scherm overbodig zijn. Alles werd in dezelfde kleur afgewerkt. Zo lijkt de badkamer veel groter dan ze is.

Zolder

Onder de nok van het dak bevindt zich nu de master bedroom. De piepkleine, donkere zolder is nu een volwaardige kamer, met nog voldoende plaats voor een dressing. “Ik had niet kunnen dromen dat het huis zo ruim en fris zou worden”, zegt Maarten. “Door hier te wonen, merk je dat het ontwerp helemaal op maat is van de beschikbare ruimte. Alles klopt.”

Architect KOMAAN! architecten

Tekst Agnes Mus
Foto’s Lisa Van Damme en Olivier Roels

Lees de volledige reportage in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 420)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels