Vanaf 2014 strengere EPB-eisen voor nieuwbouw

Immo, Nieuws

Vanaf 1 januari 2014 moet elke bouwaanvraag voor een woning, kantoor of school in Vlaanderen, voorzien zijn van een minimale hoeveelheid energie die gehaald kan worden uit hernieuwbare bronnen.

Vanaf 1 januari 2014 moet elke bouwaanvraag voor een woning, kantoor of school in Vlaanderen, voorzien zijn van een minimale hoeveelheid energie die gehaald kan worden uit hernieuwbare bronnen. Daarnaast zal ook het E-peil strenger worden vanaf 2014 en zullen de isolatie-eisen voor verschillende constructiedelen aangescherpt worden.

Voor scholen en kantoren van publieke organisaties zijn de strengere EPB-eisen al van kracht sinds het begin van dit jaar. Maar ook het E-peil zal strenger worden vanaf 2014. Zo zal je nog maar een maximaal E-peil van E60 mogen hebben , in plaats van E70.

Om aan de nieuwe EBP-verplichtingen voor een eengezinswoning te voldoen, moet een van volgende zes maatregelen worden toegepast worden in de woning:

– Een zonneboiler met een collector waarvan de apertuuroppervlakte minstens 0,02 vierkante meter per vierkantie meter is

– Een PV-installatie die minstens 7kWh per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte van de woning produceert

– Een warmtepomp die kan worden gebruikt als hoofdverwarming

– Een biomassa-installatie met een rendement van 85 procent

– Aansluiting op het net voor stadsverwarming of -koeling

– Participatie in een hernieuwbaar energieproject binnen de eigen provincie

Voor bouwprojecten die niet voldoen aan de opgelegde eisen, zal het E-peil strenger worden met 10 procent. Wanneer het niet haalbaar is om in een bepaald project hernieuwbare energie te voorzien, dan kan het project toch in orde zijn als het E-peil voldoet aan de strengere eis. Dat kan door bijvoorbeeld bijkomende isolatie te voorzien. Niet enkel voor privéwoningen, maar ook voor scholen en kantoren worden de regels strenger en zijn er nieuwe eisen. Zo moeten deze gebouwen minstens 10 kWh/jaar per vierkantie meter bruikbare vloeroppervlakte uit hernieuwbare energiebronnen halen.

Bron: Vlaams Energieagentschap

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels