Vanaf juli keuring riolering bij nieuwbouw verplicht

Nieuws

Vanaf 1 juli 2011 zullen rioleringen bij nieuwbouw en grote verbouwingen verplicht worden gekeurd.

In navolging van het Algemeen Waterverkoopreglement (AW) dat de Vlaamse Regering vorig jaar goedkeurde, zullen rioleringen bij nieuwbouw en grote verbouwingen verplicht worden gekeurd vanaf 1 juli 2011.

Vlario, het overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector, is een groot voorstander van de keuringen omdat volgens hen op dit moment slechts de helft van de nieuwe rioleringsaansluitingen voldoet aan de opgelegde verplichtingen.

Vlario stelde deze week de procedure voor die moet worden gevolgd om een nieuwe rioleringsaansluiting gekeurd te krijgen. De eigenaar zal onder meer over foto’s moeten beschikken die zowel binnen als buiten de woning werden gemaakt tijdens de aanleg van de riolering.

Keurder

Ook een rioleringsplan (al dan niet geïntegreerd in een goedgekeurd bouwplan) en facturen waarop de capaciteit van de verschillende onderdelen wordt vermeld zijn verplicht. Vervolgens moet er contact worden opgenomen met de rioolbeheerder (dit kan de gemeente of intercommunale zijn, maar ook de drinkwatermaatschappij), die een keurder stuurt.

Conformiteitsattest

De expert controleert documenten en foto’s en voert tests uit om te zien of het stelsel correct is verbonden. De eigenaar krijgt daarop een conformiteitsattest.

Vlario benadrukt dat de procedure geen extra last is voor de eigenaar. Volgens het overlegplatform is het cruciaal om eventuele fouten zo snel mogelijk te ontdekken teneinde de herstellingskosten zo laag mogelijk te houden.

Bovendien zouden mogelijke problemen in de toekomst beter kunnen worden aangepakt als eigenaars beschikken over een rioleringsplan, wat nu zelden of nooit het geval is.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels