Vande Lanotte en Wathelet vragen analyse evolutie energieprijzen

Energie, Nieuws

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) hebben de federale energieregulator CREG en het Prijzenobservatorium gevraagd de hoogte van de energieprijzen en de evolutie ervan tegen het licht te houden.

Ze moeten nagaan of er objectieve factoren zijn die een prijsverschil met de buurlanden verantwoorden. Op basis daarvan zullen ingrepen worden overwogen. De gezamenlijke brief die Vande Lanotte en Wathelet aan beide instanties schreven, ligt in de lijn van hetgeen de zes partijen overeenkwamen tijdens de regeringsonderhandelingen over het energieluik.

Concreet vragen ze een gecoördineerd rapport over de prijsevolutie van gas en elektriciteit. Op basis van de resultaten van de analyse zullen “noodzakelijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de instelling van een tijdelijke maximumprijs”, overwogen worden.

Concurrentiebeleid

De minister en de staatssecretaris wijzen erop dat de regering een ambitieus concurrentiebeleid wil voeren dat zorgt voor meer koopkracht voor de mensen en meer concurrentiekracht voor de bedrijven. “Dit kan alleen maar als ook de energiesector correcte en transparante prijzen hanteert. Onze prijzen voor gas en elektriciteit mogen niet hoger liggen dan de gemiddelde prijs in onze buurlanden”, luidt het in een gezamenlijke mededeling. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels