Vastgoedmakelaar en consument beter beschermd

Immo, Nieuws

Vastgoedsector en voogdijminister Sabine Laruelle realiseren samen noodzakelijke hervorming na intensief overleg.

Vastgoedsector en voogdijminister Sabine Laruelle realiseren samen noodzakelijke hervorming na intensief overleg.

Vanaf 1 september 2013 heeft de vastgoedsector haar eigen wet gekregen, de zogenaamde vastgoedmakelaarswet. Die moet zowel de consument als de bonafide vastgoedmakelaar meer bescherming bieden.

Zo komt er een optimalisering van het tuchtrecht, een verplichte competentietest voor iedereen die in het vak wil stappen en een striktere regeling voor aanverwante beroepen die het beschermd beroep van makelaar, syndicus of rentmeester wil uitoefenen. De sector is alvast erg tevreden met deze belangrijke hervorming, die tot stand kwam door de bijzondere inspanningen van voogdijminister Sabine Laruelle.

Deze hervormde wetgeving betekent een hele verandering voor de vastgoedwereld. “Dit moet kopers, verkopers, huurders en verhuurders beter beschermen wanneer er een deontologische fout is gemaakt,” zegt Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), in naam van de Vlaamse vastgoedmakelaardij. “Laat ons dit gerust een ongeziene hervorming in de vastgoedsector noemen. Uiteindelijk is dit niet alleen een verbetering voor de consument, maar ook voor elke bonafide vastgoedmakelaar die meer bescherming zal genieten tegenover oneerlijke concurrentie en malafide praktijken.”

Door de nieuwe makelaarswet kan het BIV ook tuchtrechtelijk sneller en efficiënter optreden tegen vastgoedmakelaars die deontologisch in de fout gaan. Er kunnen meer bewarende maatregelen worden opgelegd, bijvoorbeeld een tijdelijk beroepsverbod, wanneer er sprake is van zwaarwichtige inbreuken. Maar ook de tuchtprocedure wordt een heel stuk transparanter. Ook belangrijk: nepmakelaars zullen strenger bestraft kunnen worden, waardoor de kans op financiële schade bij misleide consumenten weer wat kleiner wordt. De geldboetes worden zo met 150 procent verhoogd. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels