Vastgoedmakelaars waarschuwen voor extra belasting private huurmarkt

Immo, Nieuws

De Vlaamse vastgoedmakelaardij is bezorgd over het begrotingsvoorstel om huuropbrengsten extra te gaan belasten. Ze spreken dan ook over de 'doodsteek' van de private huurmarkt.

De Vlaamse vastgoedmakelaardij is bezorgd over het begrotingsvoorstel om huuropbrengsten extra te gaan belasten. Ze spreken dan ook over de ‘doodsteek’ van de private huurmarkt.

De Vlaamse vastgoedmakelaardij is erg bezorgd over het voorstel van de federale overheid om de belasting op huuropbrengsten met 10 procent te verhogen. CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) waarschuwen voor de dramatische gevolgen die deze maatregel kan hebben voor zowel huurders als verhuurders.

Het voorstel dat momenteel op tafel ligt, kan volgens de sector dan ook de spreekwoordelijke doodsteek betekenen voor de private huurmarkt. CIB Vlaanderen en het BIV vrezen dat dit op korte termijn voornamelijk de verhuurders zal treffen, die in 95 procent van de gevallen oudere particulieren zijn die slechts één woning verhuren en hun verhuurpand meestal als een noodzakelijke buffer voor hun pensioen beschouwen.

Daarnaast zullen er ook gevolgen zijn, dit wel op langere termijn, voor vele huurders. Niet enkel zullen zij geconfronteerd worden met een beperktere huurmarkt, de fiscale maatregel zal zich allicht ook in de huurprijs laten voelen. De gevolgen voor de betaalbaarheid van wonen zullen daardoor waarschijnlijk niet uitblijven.

Vastgoedmakelaardij trekt al langer aan de alarmbel

Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse vastgoedmakelaars deze problematiek aankaarten. Terwijl de vraag op de vrije huurmarkt almaar groter wordt, stelt de sector vast dat steeds meer verhuurders hun pand uit de private huurmarkt halen. De redenen hiervoor zijn het weinig stimulerende beleid en het dalende rendement. Daarboven komt nog het toenemend aantal wanbetalingen en gevallen van huurschade, waarmee de eigenaars geconfronteerd worden.

De Vlaamse vastgoedmakelaardij pleit dan ook voor meer zuurstof voor de private huurmarkt, die momenteel nood heeft aan een bijkomende stimuli. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels