Vastgoedmarkt terug op normaal niveau

Vastgoedmarkt terug op normaal niveau

Immo, Nieuws

De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de vastgoedverkopers naar de markt gaan, valt na de recente opstoot terug na een normaal niveau, zo schrijft Directmakelaar.

De PVS is onlangs teruggevallen van 1,23 naar een normaal niveau van 1,05. Dit is onder meer het gevolg van het aantal verkopers die die hun initiële verkoopprijs naar beneden herzien. Steeds meer verkopers twijfelen immers op ze hun eerste gehoopte vraagprijs kunnen halen, met een afkoeling tot gevolg.

Crisis heeft (voorlopig) geen impact op vastgoedaanbod

De omgevingsfactoren en het continue slechte nieuws zoals het tanende consumenten- en ondernemingsvertrouwen hebben volgens Directmakelaar maar weinig invloed op de verkopers en kopers. Het aantal transacties blijft op een hoog niveau en liggen, als we de notarisbaromater volgen, nog zelfs ruim 4% hoger dan vorig jaar. Ook het prijsniveau houdt goed stand, zelfs na inflatieverrekening. Sedert eind vorig jaar stijgt de prijs gemiddeld over de 3 eerste kwartalen met 2,12 % (tot 245.296 €). De basisgegevens zoals inflatie, aantal en bedrag van de uitgeschreven hypotheken en de hardnekkig laag blijvende rente op hypotheekleningen geven aan dat deze tendens nog een hele tijd kan aanhouden.

De inflatie, of de mate waarin de prijzen stijgen, blijft gering (rond de 2 à 2.5 %) en Directmakelaar verwacht dat deze nog een tijdje voortkabbelen totdat ook de handel en economie terug opbloeien.

Het aantal uitgeschreven hypothecaire leningen voor aankoop van woningen wijst eveneens op een gezonde en stabiele markt. Gedurende de eerste 3 kwartalen van 2012 daalde het aantal verstrekte kredieten met 5,77 % ten opzichte van 2011 en het gemiddelde uitgeleende bedrag volgde netjes de prijsstijging van de woningen (2,86 %). De sterke daling van de gehele hypotheekmarkt is voornamelijk te wijten aan de halvering van de renovatiekredieten en de sterke terugval (-22 %) van de bouwkredieten.

Toekomst kan nog alle richtingen uit

De (hypotheek)rente en het inkomen van de gezinnen zullen op korte termijn bepalend zijn voor de vraag naar en prijzen van woningen. Een prijsdruk van enkele procenten is dan ook niet uit te sluiten van zodra de rente of werkloosheidsgraad stijgt, aldus staat te lezen op Directmakelaar.be. Algemeen wordt aangenomen dat vanaf 2014-15 de rente verder zal stijgen naar meer normale niveaus maar dat dit dan zal opgevangen worden door een conjunctuurverbetering. Dit positieve scenario kan evenwel doorkruist worden door eventuele fiscale maatregelen die momenteel een forse dosis onzekerheid toevoegen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels