Veel zon en wind zorgen voor daling elektriciteitsprijs

Veel zon en wind zorgen voor daling elektriciteitsprijs

Energie, Energiebronnen

Door overaanbod van zonne- en windenergie tijdens het afgelopen Pinksterweekend lag de elektriciteitsprijs op de markt tot vijf keer lager dan normaal.

Dat heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. Consumenten zullen de prijsdaling niet meteen merken in hun factuur, maar minister Van den Bossche pleit ervoor dat te veranderen. Daarvoor is onder meer een slim net nodig.

Het afgelopen weekend moest ons land een overschot aan energie “evacueren”. Door het goede weer was er een opstoot aan energie uit zonnepanelen en windenergie. Er moest stoom uitgevoerd worden naar Frankrijk om pannes te vermijden. Bothuyne merkt op dat het probleem in de toekomst enkel groter zal worden. “We willen steeds meer groene stroom. Het risico op een black-out wordt dus steeds reëler.”

Volgens Van den Bossche moet ons productiepark flexibeler worden. “Een kerncentrale kan niet zomaar worden uitgeschakeld. Bij gascentrales kan dat wel.” De minister gaat aan staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet duidelijkheid vragen over de uitstap uit kernenergie. Op korte termijn is een slimme interconnectie met Nederland, dat veel gascentrales heeft, een oplossing. Daarnaast moet een manier worden gevonden om een prijsvoordeel op de markt rechtstreeks aan de verbruiker door te rekenen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels