Veertig procent meer Vlaamse huursubsidies toegekend

Nieuws

Vlaanderen keerde in 2011 40 procent meer huursubsidies uit in vergelijking met 2009. Vooral het aantal daklozen dat een aanvraag indient, stijgt aanzienlijk.

Met de Vlaamse huursubsidie ondersteunt de Vlaamse regering huurders die het op de private huurmarkt moeilijk hebben. Daarbovenop kunnen zij ook een eenmalige installatiepremie bekomen. Dat schrijft De Morgen.

Mogelijk te verhuizen naar goede woning

Een huurpremie bedraagt gemiddeld zo’n 200 euro per maand. Tot negen jaar lang kan een steuntrekkende hierop beroep doen. Dit maakt het mogelijk voor gezinnen om te verhuizen van een slecht of onbewoonbaar huis naar een goede aangepaste woning.

De installatiepremie komt neer op een eenmalige uitkering van drie keer de maandelijkse huursubsidie.

Stijging daklozen

Het systeem boomde vorig jaar. In vergelijking met de cijfers van 2009 vergrootte de groep die er beroep op doet met liefst veertig procent. Toen waren er nog 2.029 gebruikers, in 2011 steeg dat aantal naar 2.852. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) op vragen van Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA).

Het budget neemt een steile vlucht. De Vlaamse regering gaf voor 10,3 miljoen euro uit aan huursubsidies in 2009, in 2011 was dat 18,9 miljoen. Vorig jaar werden nog 3.354 dossiers geweigerd. Wat opvalt in de cijfers, is vooral het aantal daklozen dat een aanvraag indiende. In 2007 waren dat er nog maar 47, in 2011 962, een derde van al wie zo’n premie ontving. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels