Veilig licht in de badkamer

Veilig licht in de badkamer

Badkamer en wellness

De badkamer is een vochtige ruimte, en dat beïnvloedt de keuze van de verlichting. De IP-waarde van verlichtingsarmaturen is hierbij een handige richtlijn.

IP staat voor ‘international protection’ (internationale bescherming) en wordt gevolgd door twee getallen: het eerste cijfer duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen; het tweede getal geeft een aanduiding van de waterdichtheid.

Hoe hoger het laatste cijfer, hoe beter de waterbestendigheid. Bijvoorbeeld IP02 biedt geen bescherming tegen stof (cijfer 0) en beschermt enkel tegen vallende druppels tot een schuine stand van 15° (cijfer 2).

IP56 biedt volledige bescherming tegen aanraking en neerslag van stof (cijfer 5) en tegen het binnendringen van water, zelfs wanneer de lamp wordt ondergedompeld (cijfer 6).

Waar moet ik de verlichting plaatsen? Voor een optimaal resultaat voorzie je minstens twee lichtbronnen: één in het midden van het plafond en één naast of boven de spiegel. Een lichtbron aan beide zijden van de spiegel zorgt voor een gelijkmatige verlichting van het aangezicht en voorkomt dat je aan de wastafel in je eigen schaduw staat.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels