Veiliger (ver)huren dankzij huurgarantiefonds

Immo, Nieuws

Het huurgarantiefonds werd opgericht door de de Vlaamse regering in samenspraak met de huurdersbonden en het Algemeen Eigenaarssyndicaat. Het fonds beschermt zowel huurder als verhuurder tegen mogelijke financiële problemen, zo schrijft Bouw en Wonen.

Het huurgarantiefonds, dat in januari operationeel wordt, beschermt mensen tegen de risico’s van het (ver)huren en komt tussenbeide wanneer de huurder de verhuurder niet kan betalen. Een noodoplossing dus voor beide partijen; verhuurders zijn beschermd tegen wanbetalingen, terwijl huurders beschermd worden tegen een onmiddellijke uitzitting als hij door omstandigheden zijn huur niet kan betalen.

Het initiatief voor het huurgarantiefonds is er gekomen omdat steeds meer huurders uit hun huis gezet werden wegens wanbetalingen. Door de financiële crisis zijn immers veel mensen hun job verloren en is alles duurder geworden. Bovendien zijn de huurprijzen in het onderste segment van de huurmarkt gestegen, omdat veel verhuurders een eventuele wanbetaling al doorrekenen in de prijs, wat soms begrijpelijk is.

Een verhuurder kan een wanbetaler namelijk niet zomaar uit de gehuurde woning zetten; hij moet daarvoor een procedure starten bij de vrederechter. Als hij daarnaast ook de achterstallige huur wil krijgen moet er een ontbinding van de huurovereenkomst aangevraagd worden bij diezelfde vrederechter. Een huurwaarborg dient immers niet om achterstallige huur te compenseren; dit is enkel mogelijk in het geval van schade. Dankzij het huurgarantiefonds zouden verhuurders het volledige huurbedrag kunnen krijgen, ook al kan de huurder (tijdelijk) niet betalen. Op die manier zijn ze beschermd tegen wanbetaling.

Huurders zijn dan weer beschermd tegen een onmiddellijke uitzetting. Als de huurder immers door bepaalde omstandigheden, zoals ziekte, werkloosheid, etc. zijn huur niet kan betalen, zal het huurgarantiefonds het verschil bijpassen.

Uiteraard komt de bescherming van het huurgarantiefonds niet zonder voorwaarden. De verhuurders kunnen per huurcontract 75 euro in het fonds storten, in ruil voor een tussenkomst bij wanbetaling. Voorlopig is deze storting niet verplicht, maar zijn er wel plannen om het verplicht te maken. De huurder moet in ruil voor de bescherming tegen onmiddellijke uitzetting een schuldafbetalingsplan aanvaarden dat door de vrederechter opgelegd wordt. (KS)

Bron:

BouwenWonen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels