Veiligheidsvoorschriften voor uw tuinverlichting

Veiligheidsvoorschriften voor uw tuinverlichting

Buitenverlichting en -verwarming

Welke veiligheidsvoorschriften neemt u best in acht voor uw tuinverlichting?

Bij de lampen heb je meestal de keuze tussen laagspanningslampen (12 of 24V gelijkspanning) en lampen op 220V wisselspanning (de normale netstroom).

Voor grotere afstanden (langere kabels) kies je best voor 220V. Wil je toch laagspanningslampen voor de veiligheid, kies dan voor armaturen met ingebouwde transformator. Op die manier moet je geen laagspanning ‘transporteren’ over grotere afstanden. Want wie laagspanning zegt, zegt ook hogere stroomsterkte. En een hogere stroomsterkte vraagt om dikkere (en duurdere) kabels.

Een 220V-installatie voor de tuin sluit je best aan op een aparte verliesstroomschakelaar. Spots en andere lampen staan immers meestal binnen het bereik van kinderhandjes en veiligheid is best die relatief kleine bijkomende kosten waard.

Welke verlichting je ook kiest, zorg er altijd voor dat je armaturen neemt die bedoeld zijn voor buiten. Deze zijn waterdicht (belangrijk want elektriciteit en water gaan niet samen!), roestvrij en corrosiebestendig. Let zeker ook op dat laatste, vooral aan zee. Ook de schroefjes moeten roestvrij zijn, anders zal je moeite hebben om het armatuur te openen voor het vervangen van de lampen. Moderne tuinverlichting is meestal bestand tegen alle weersinvloeden. Veel toegepaste materialen zijn gelakt aluminium, inox, kunststof, tropisch hardhout en natuursteen.

Zorg ervoor dat kabels en armaturen beschermd zijn tegen beschadiging tijdens, bijvoorbeeld, het grasmaaien, het scheren van de heg of andere werkzaamheden.

Volg altijd de voorschriften van de fabrikant bij het aanleggen van je buitenverlichting.

Elektrisch materiaal heeft een code die duidelijk maakt waarvoor het geschikt is. Die bestaat uit de kenletters IP (International Protection) gevolgd door twee of drie getallen (IP xx of IP xxx). Het eerste cijfer geeft de beschermingsklasse stofdichtheid aan, het tweede de vloeistofdichtheid en eventueel het derde de slagvastheid. Hoe hoger het cijfer hoe beter de bescherming. Voor buitenverlichting wordt materiaal IP 55 of hoger aangeraden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels