Daglicht door het daklicht

Daglicht door het daklicht

Ramen, deuren en poorten

De Belgische architect Victor Horta was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau.

Een deel van het genie van de man zat in de wijze waarop hij met licht speelde – in het bijzonder hoe hij daglicht tot in de diepste plekken van zijn gebouwen bracht. Architecten Sofie De Clercq (dc-dc.be) en Valentina Carrara (sid-studio.eu) vergelijken zich niet met Horta, maar zijn wel overtuigd dat architectuur, naast muren, daken en ramen ook gemaakt wordt door licht.

Valentina Carrara zit volop in de verbouwingen van haar eigen woning, maar heeft tussen alle werkzaamheden door toch even tijd om haar idee over ‘licht’ te geven. Carrara is Italiaanse en woont al meer dan 15 jaar in Brussel. “Het gaat over meer dan licht: het gaat ook over kleur, de kleur van licht. Het kleurenpalet van het ‘Belgische’ licht is zeer rijk: dat gaat van het noordelijke licht met zijn grijze en beige tinten, of het zogenaamde ‘greige’, over de warme tinten tijdens een zomermiddag tot de gloed van een herfstavond. Net dat kleurenpalet heeft een impact op hoe u architectuur en ruimtes beleeft.” De Clercq trekt het zelfs iets verder: “Doordat het licht – en dan zeker bij platdakvensters – zenitaal invalt, hebt u rondomrond licht: ’s morgens valt het links binnen, ’s avonds rechts en ’s middags staat het loodrecht. Op die manier vormt het licht mee de ruimte.”

ACHTERBOUW

Velux

Velux

U ziet het overal en dus ook in België, de zogenaamde achterbouw. Beide architecten kennen het maar al te goed en vinden een platdakvenster veelal een oplossing om extra licht binnen te trekken. De Clercq: “Als architect bestaat een groot deel van het ontwerp uit het spel met licht. Maar voor er gespeeld kan worden, moet er licht worden binnengehaald.” Ze wil niets over licht beweren. Ik ben Horta niet, zegt ze en gaat verder over een project dat ze net opleverde. “Het raam op de eerste verdieping van de badkamer ziet uit op een groendak waarin we een dakvenster hadden getekend om de onderliggende keuken genoeg licht te geven. Een typische achterbouw.” De Clercq wilde een hedendaags daklicht:

“Mijn klant en ik wilden iets strak – zo strak als maar kan”, lacht ze. “Daarom kozen we voor een platdakvenster met vlak glas.” En om het helemaal ‘af’ te maken, liet De Clercq de binnenzijde afwerken met gyproc, tot tegen het kader. “Alles mooi wit geschilderd … zo ziet u bijna enkel de lucht. We hebben dit raam inderdaad gekozen voor de look. Maar ook omdat er een model met dubbele beglazing en een extra beschermlaag van 4 mm in het gamma zat.

“Een dak boven uw hoofd, beleeft u nog beter als u naar de sterren kunt kijken.”

De impact van de zon die via een platdakvenster binnenvalt, is niet te onderschatten. En om een bouwvergunning te verkrijgen moeten gebouwen vandaag voldoen aan de EPB-eisen en -procedures, voluit ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor optimaal geïsoleerd glas. Daarbovenop kunt u natuurlijk ook opteren om een zonnegordijn te installeren.”

BEDIENING OP AFSTAND

Carrara: “Hier thuis heb ik een hellend dakvenster, dat ik enkel kan openen en sluiten door op een krukje te gaan staan. Ik had ook een met afstandsbediening kunnen installeren, maar voor de enkele keren dat ik het in die ruimte opendoe, hoeft dat niet. Platdakvensters daarentegen zijn standaard uitgerust met een afstandsbediening, inclusief het automatische sluitingsmechanisme bij regen.”

“Het spel van het licht vormt mee de ruimte. ”

Carrara: “Ik kies steeds voor platdakvensters met een zeer goede thermische en akoestische isolatie, maar die zal nooit elk geluid kunnen bannen. Omgevingsgeluiden worden meestal wel helemaal getemperd, maar het tikken van de regen niet. Ik hou daar eigenlijk wel van.” Het gevoel van een dak boven uw hoofd te hebben, beleeft u inderdaad nog beter als u naar de sterren kunt kijken, wanneer het buiten hard vriest, of wanneer de regen op uw venster klettert. Het gevoel van een veilig nest.

Meer info? www.velux.be/nl/uitbouw

In samenwerking met Velux

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels