Ventilatiesysteem B: Niet ideaal voor woningen

Ventilatiesysteem B: Niet ideaal voor woningen

Ventilatie en airconditioning

Ventilatiesysteem B wordt door vakmensen om diverse redenen afgeraden en wordt dan ook zelden gebruikt in woningen.

We onderscheiden vier verschillende ventilatiesystemen – A, B, C(+) en D – die steeds op de principes van toevoer, doorvoer en afvoer gebaseerd zijn. Een onfeilbare keuzehandleiding bestaat niet, maar kies een oplossing die het best bij uw situatie en budget past. Het heeft geen zin om balansventilatie te integreren in een woning vol luchtlekken, terwijl een systeem A niet past in een passiefhuis. Ventilatiesysteem B wordt door vakmensen om diverse redenen afgeraden en wordt dan ook zelden gebruikt in woningen.

Wat is systeem B?

Ventilatiesysteem B combineert de mechanische aanvoer van verse lucht met de natuurlijke afvoer van vervuilde lucht. Bij dit systeem zuigt een ventilator verse lucht aan, die dan via ingebouwde ventilatiekanalen gelijkmatig in leefruimtes, slaapkamers en andere droge ruimtes verdeeld wordt. In sommige gevallen wordt die toegevoerde lucht eerst door een filter geleid om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Door de mechanische aanzuiging ontstaat een zogenaamd schoorsteeneffect, waardoor de vervuilde lucht automatisch op een natuurlijke wijze afgevoerd wordt via verticale afvoerkanalen in de badkamer, het toilet, de wasruimte en andere natte ruimtes.

Waarom toch liever geen systeem B?

Vakmensen raden dit systeem af omdat de ventilatoren voortdurend elektriciteit verbruiken. Dat heeft een negatieve invloed op het E-peil van uw woning.

De toegevoerde lucht kan in de winter ook een tocht- of koudegevoel veroorzaken. U moet die dan opwarmen, waardoor de stookkosten stijgen. Tijdens de zomer blaast u dan weer warme lucht naar binnen en moet u meer koelen. Uit energiezuinig standpunt wordt dan ook aangeraden om een (vraaggestuurd) systeem C of balansventilatie D te verkiezen boven een systeem B.

Ventilatiesysteem B zorgt ook continu voor een overdruk, die bij de bewoners een gevoel van druk in het hoofd of zelfs hoofdpijn kan veroorzaken. Bovendien hebt u door de natuurlijke afvoer geen enkele controle of de vervuilde lucht op een efficiënte manier uit uw woning verwijderd wordt. Aangezien de binnendeuren nu eens open, dan weer gesloten zijn, verandert de weerstand en bijgevolg ook de luchtcirculatie. Lucht zoekt steeds de weg met de minste weerstand en dus bent u niet zeker dat de meest vervuilde lucht steeds afgevoerd wordt.

De aankoopprijs van een systeem B situeert zich in de buurt van een systeem C (eventueel vraaggestuurd), maar die laatste garandeert door de gecontroleerde mechanische afvoer wel steeds een goede luchtkwaliteit.

Tekst: KMD Communication

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels