Veranda of aanbouw: beide bouwmethodes vergeleken

Veranda of aanbouw: beide bouwmethodes vergeleken

Outdoor, Veranda en terrasoverkapping

Wie zijn woning wil vergroten kan kiezen tussen een veranda of een uitbouw. Wij zetten de voor-en nadelen op een rijtje en geven enkele praktische tips.

Veranda

De klassieke veranda bestaat ook vandaag nog voor ruim 90 procent uit glas. Ze wordt tegen het huis gebouwd en is daarom duidelijk een apart geheel. Het is moeilijk om ze te gebruiken als volwaardige kamer, tenzij je specifiek kiest voor een leefveranda. Die heeft een gesloten dak met dakvensters, koepels of een lichtstraat. Het verschil met een aanbouw is een stuk kleiner.

Waarom een veranda?

Aanbouw

Een aanbouw maakt echt deel uit van jouw huis. Qua materialen kan je zowel voor traditioneel metselwerk als hout- of metaalbouw kiezen. Bakstenen verouderen mooi en er zijn heel wat verschillende stijlen mogelijk. Hout- en metaalbouw zijn dan weer snelle bouwtechnieken. Je hebt minder zware funderingen nodig.

© Skylux

 

 

Waarom een aanbouw?

  • Makkelijker thermisch te isoleren
  • Meer vrijheid qua vormgeving en afwerking
  • Minder last van omgevingslawaai

 

 

 

 

Aandachtspunten

  1. OververhittingGrote ramen laten veel licht door maar verhogen de kans op oververhitting. Door de juiste beglazing te kiezen, in combinatie met een goede buitenzonwering en ventilatie, hou je de binnentemperatuur onder controle. Let er ook op dat de isolatie van de nieuwe delen perfect aansluit met de bestaande delen.
  2. OriëntatieVoor een woon- of eetkamer richt je de aanbouw of veranda het best naar het zuiden. Je maakt dan optimaal gebruik van het zonlicht en de gratis zonnewarmte. Een sport- of hobbykamer mogen ook op het noorden gericht zijn.
  3. IndelingTenzij je uitbreiding deel uitmaakt van een grondige renovatie, waarbij je de hele woning aanpakt, sluit je met een aanbouw of veranda best aan op de bestaande functies. Een eetkamer achteraan het huis, terwijl de keuken aan de voorkant ligt, is zinloos.
  4. PrijsDe prijs voor een veranda begint bij 5.000 euro. Reken voor een volledig uitgeruste klassieke veranda op ongeveer 1.500 euro per m2, exclusief btw en inclusief plaatsing.Foto Velux

    Tekst Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels