Veranda’s blijven een waar succesverhaal

Veranda en terrasoverkapping

Wat verklaart het succes van veranda's en waarom brengen we graag veel tijd door in die glazen overgangsruimte tussen huis en tuin?

Zeker in ons land zijn veranda’s bijzonder populair. Belgen vertoeven graag in hun veranda, een ware oase van licht en ruimte waar ‘binnen’ een beetje meer buiten en ‘buiten’ een beetje meer binnen wordt. Wat verklaart het succes van veranda’s en waarom brengen we graag veel tijd door in die glazen overgangsruimte tussen huis en tuin?

Het succes van veranda’s is in de eerste plaats te danken aan het klimaat in West-Europa. De zomers zijn hier vaak kort, de tussenseizoenen duren dan weer lang en de echte, stevige winters behoren blijkbaar definitief tot het verleden. Kortom, wie graag buiten vertoeft om volop van de zon te genieten, komt hier veel te weinig aan zijn trekken. Gelukkig is er de veranda om het weer wat bij te sturen en het beste uit alle seizoenen naar boven te halen. Door het aanbrengen van hoogwaardig glas en een geslaagd samenspel van verwarming, ventilatie en afkoeling kunnen de bewoners nu bijna het hele jaar door in de veranda doorbrengen. Wat de weersomstandigheden ook zijn, in welk seizoen ook, in de veranda is het steeds genieten, zowel van de siertuin buiten als van het knusse comfort binnenshuis.

Veranda in evolutie

De veranda zoals we die nu kennen, een gezellige tuinkamer voor het hele gezin, ontstond eeuwen geleden al als een wintertuin voor vorstgevoelige planten en groenten. Vooral tijdens de jongste decennia is de veranda sterk geëvolueerd: van een sobere glazen aanbouw aan de zitkamer om in de tussenseizoenen te genieten, tot een multifunctionele woon- en werkkamer voor het hele jaar rond. Net zoals de klassieke badkamer nu een mini-kuuroord is geworden en net zoals de slaapkamer is uitgegroeid tot een home office met hifi en televisie, zo is de serre van vroeger vandaag een multifunctionele, moderne leefruimte. De veranda is een volwaardige plekje in het huis waar je dankzij de innovatieve technologieën elke dag van het jaar kan relaxen, werken, met de kinderen spelen, gewoon genieten…

Tegelijk schuiven de grenzen van de woonruimte ook altijd maar verder op. Eerst gingen de woon- en eetkamer in elkaar op, vervolgens kwam het overdekte terras erbij, dan het open terras en tot slot zelfs de tuin met aparte tuinkamers, knusse zithoekjes en aangepaste meubelen. Het huiselijk leven speelt zich nu in al die verschillende ruimtes af. En ook de veranda heeft serieus aan belangstelling gewonnen. Ze speelt nu de rol van woonkamer bij uitstek en legt op die manier de link tussen binnen en buiten. In de veranda kan je elke dag van het jaar vrijuit genieten van het terras en de siertuin, je ontbijt er bij wijze van spreken in de buitenlucht en je vertoeft er bijna middenin het groen.

Een veranda is vandaag veel meer dan een glazen kamer. Architecten en ingenieurs doen dan ook hun uiterste best om de veranda qua vorm en stijl perfect in de woning te integreren, terwijl tuinarchitecten dan weer aansluiting zoeken bij het terras en de directe omgeving.

Het is belangrijk om deze extra glazen ruimte op een creatieve manier in te vullen en een nieuwe functie te geven. Nu wordt de serre nog al te vaak ingericht zoals de oude woonkamer. En dat is jammer, want een veranda beschikt over heel eigen, aparte troeven. Het grote gevoel van openheid bijvoorbeeld dat je in elke veranda aantreft, zou beter moeten benut worden bij het bepalen van de sfeer en de verdere inrichting.

Baanbrekend werk

Belgische constructeurs van veranda’s hebben tijdens de voorbije decennia baanbrekend werk geleverd. Techniek en technologie werden in die mate op punt gesteld, dat de meeste gebreken aan veranda’s nu definitief tot het verleden behoren. Het gebruik van verschillende materialen zoals hout, aluminium, staal of pvc is mogelijk, elk met zijn specifieke kenmerken.

Ook de glastechnologie maakte een spectaculaire evolutie door. Zo raakt warmtereflecterend of zonwerend hoogrendementsglas steeds meer ingeburgerd in de verandawereld. Dit glas laat het licht optimaal door, dempt het geluid en is bovendien voorzien van een zelfreinigende coating. De lichtblauwe tint ligt aan de basis van de uitdrukking ‘goedweerglas’.

Tegelijk lanceerden en optimaliseerden fabrikanten specifieke en efficiënte ventilatiesystemen. In de zomer zorgt aangepaste ventilatie voor een constante luchtstroom, waarbij warme lucht afgevoerd en verse luchtaangevoerd wordt. Zo blijft niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid op peil. Naast de beglazing en ventilatie, staan ook de technieken op vlak van verwarming en zonwering vandaag helemaal op punt: optimaal comfort en gebruiksgemak zijn verzekerd!

Verschillende stijlen

Een stijl die momenteel erg goed in de smaak valt, is de cottagestijl. Steeds meer mensen vallen voor de charme van het landelijke buitenleven, een knipoog naar de verfijnde elegantie van het verleden. Met gezochte, maar weloverwogen dakconstructies wordt de veranda naadloos aan elke villa in fermette-, hoeve- of cottagestijl aangepast. De nieuwste trend is de Toscaanse tuinkamer, een mediterrane variant, zuiders en zonnig van karakter, met hoog opgetrokken ramen, een zacht hellend dak en de typische Italiaanse muntgroene tint. Op vraag van de klant kan ook gekozen worden voor veranda’s met een plat dak. In bepaalde omstandigheden kan een plat dak zelf hoogst interessante mogelijkheden creëren, bijvoorbeeld wanneer de gevelhoogte beperkt is of wanneer de eigenaar binnenin een egaal of gesloten plafond verkiest.

Veranda met zonwering

De warmte van de zonnestralen kan onvoorstelbaar lekker aanvoelen. Maar soms is de zon een beetje te gul met haar energie en dan is het beter om bescherming te zoeken achter een zonwering. Zo is het belangrijk om tijdens de zomer je huis koel te houden en warm tijdens de winter. Een buitenzonwering zorgt niet alleen voor schaduw, maar houdt ook 85 tot 90 procent van de warmte-energie tegen. Bij binnenzonwering is dit 35 tot 65 procent.

Speciale zonweringen kunnen bovenop de veranda of wintertuin geplaatst worden, zodat de zonnewarmte wordt tegengehouden, voordat ze zich via het raam in de woning kan verspreiden. Zonwering filtert de harde zonnestralen en herleidt de felle zomerhitte tot een aangename temperatuur. De kwaliteit van het zonweringdoek speelt ook een belangrijke rol. De filtering van het licht, de mate van bescherming tegen ultraviolette straling en de hoeveelheid warmte die doorgelaten wordt, worden bepaald door het zonweringdoek. De kleurkeuze van de zonwering bepaalt de sfeer onder het zonnescherm. Frisse blauwe of groene tinten stralen rust en koelte uit. Geel en oranjetinten zorgen dan weer voor een warmere sfeer. Schermen in donkere kleuren laten meer warmte door dan lichtgekleurde schermen, die de warmte beter afstoten. Lichte zonneschermen laten dan weer meer licht en meer uv-stralen door dan donkerdere schermen, maar zijn nog altijd uiterst doeltreffend. Ze filteren meer dan 90 % van de uv-stralen, te vergelijken met zonnebrandolie factor 50.

Voor het beschaduwen van gevels bestaan er tevens gevelschermen. Knikarmschermen zorgen voor verkoeling op het terras of onder het balkon. ‘s Avonds, wanneer het frisser wordt, houden ze de ideale temperatuur nog een tijdlang vast. Op die manier kan je energie besparen, want de zonwering wordt een soort extra isolatie. Elektrische bediening maakt het comfort en gebruiksgemak compleet. Een geautomatiseerd systeem (bijvoorbeeld een zon- en windautomaat) zorgt voor een extra energiebesparing. Ook binnenzonwering is nuttig en efficiënt. Binnenschermen bijvoorbeeld filteren het licht tot een aangename sterkte en maken komaf met vervelende weerkaatsingen in pc- of tv-schermen.

Tekst: Ingrid Allaerts

Ik ga Bouwen & Renoveren

ExtraPro’s en contra’s van een open veranda

Sinds 1 januari 2006 is de nieuwe Europese richtlijn van kracht voor energieprestatieregelgeving. Veranda’s zullen dus ook aan strengere regels moeten voldoen. Ik ga Bouwen & Renoveren sprak met architect Christophe Debrabander, specialist in milieuvriendelijk en energiezuinig wonen. Hij somt voor ons de pro’s en contra’s op van een open veranda.

Pro

De warmte van de zonnestralen warmt ook de aangrenzende ruimten van de woning gedeeltelijk op. Dit is vooral in de tussenseizoenen een voordeel.

Contra

Als de veranda zuiver zuidelijk georiënteerd is, kunnen de temperaturen in de zomer erg oplopen en tot oververhitting leiden. Ook in de winter zal er meer energie nodig zijn om de open ruimte te verwarmen.

Oplossing

1. Kiezen voor een veranda die kan afgesloten worden door bijvoorbeeld een schuifraam.

2. Plaatsen van zonwerende beglazing (*) en een degelijk ventilatie- en koelsysteem.

3. Van buitenaf de zon afschermen door middel van een aangepaste zonwering.

(*) Zonwerende beglazing weerkaatst de infrarood- of warmtestraling, maar laat de lichtstralen vrij binnenvallen. Het glas kan soms dikker en zwaarder zijn, zodat het geraamte versterkt moet worden.

Superisolerend Heat Reflexglas is niet alleen warmte-isolerend, maar zorgt ook voor geluidsisolatie. Het is bovendien dubbel gelaagd en zelfreinigend. De zonwerende coating en speciale lichtblauwe film op het glas zorgen voor een aangenaam gevoel.

literatuur

Wij zochten en vonden inspiratie in volgende boeken:

“Dromen achter glas. De zaligste veranda’s en wintertuinen” van Karel Dierick, uitgeverij Lannoo, 2005, ISBN 90-209-6164-0.

“Glazen tuinen. Oranjerieën, serres, wintertuinen” van Luc D’Hulst en Hans Fonk (fotografie), ISBN 90-803407-2-3.

“Wonen in glazen dromen” van Luc D’Hulst en Hans Fonk (fotografie), ISBN 90-803407-3-1.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels