Verbetering in vooruitzichten bouwsector?

Nieuws

De bouw is, volgens gegevens van het INR (Instituut voor Nationale Rekeningen), achteruitgegaan met 0,1 procent tijdens het eerste kwartaal van 2012. Maar de trendindicatoren voorspellen een (lichte) verbetering in de toekomst voor de bouwsector.

De bouw is, volgens gegevens van het INR (Instituut voor Nationale Rekeningen), achteruitgegaan met 0,1 procent tijdens het eerste kwartaal van 2012. Maar de evolutie van de bouwvergunningen kent een positief verloop, vooral in de nieuwbouw. Ook de meest vooruitlopende indicatoren tonen een verbetering aan voor de bouwsector in de toekomst. Het vertrouwen in aannemers gaat niet langer achteruit en de orderboekjes raken stilaan opnieuw beter gevuld. Dat meldt de Confederatie Bouw.

Orderboekjes: werk voor 5,46 maanden

Het orderboek van de aannemers bevatte tijdens de periode van mei tot juli, volgens het driemaandelijks gemiddelde, werk voor 5,46 maanden. Dit is een heel kleine toename in vergelijking met de vorige drie maanden (februari tot april 2012). Het orderboek van de aannemers was tijdens deze periode gevuld met werk voor 5,43 maanden.

De recentste trendindicatoren, die dateren van maart 2012, zijn terug (licht) positief gericht. De laatste bruto-cijfers duiden op een doorzetting van deze trend, minstens tot de maand mei.

Woningbouw: stijging bij nieuwbouw en bij renovatie

Tijdens de periode van februari tot april werden 14.783 nieuwe woningen toegestaan. Dit is een stijging met 11,3% in vergelijking met de vorige drie maanden (november 2011 tot januari 2012), toen 13.282 nieuwe woningen werden toegestaan.

Voor de renovatie van woningen werden tijdens de periode van februari tot april 8.534 vergunningen afgeleverd. Dit is een toename met 4,7% tegenover de vorige drie maanden (8.148 vergunningen).

De recentste trendindicatoren, die dateren van december 2011, geven een stijgende trend weer voor nieuwbouw en voor renovatie. De laatste bruto-cijfers voor nieuwbouw tonen dat de trend positief is gebleven tot minstens januari. Voor renovatie wijzen de laatste bruto-cijfers op een stijgende tendens minstens tot de maand februari.

Niet-woningbouw: renovatie en nieuwbouw stijgt

Tijdens de periode van februari tot april bedroeg het vergunde volume nieuwe gebouwen 11,6 miljoen kubieke meter. Dit is een toename van 26,2% in vergelijking met de periode november 2011 tot januari 2012 toen 9,2 miljoen kubieke meter vergund werd. Alleen enkele grotere projecten in de arrondissementen Gent, Halle-Vilvoorde, en Leuven zorgden voor deze stijging, gezien het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen daalde met 4,7%.

Het aantal vergunde renovaties van niet-woongebouwen stabiliseerde tijdens dezelfde periode (0,0)% met 1.275 vergunningen.

De recentste trendindicatoren, die dateren van december 2011, duiden op een stijgende trend voor het vergunde volume van nieuwe gebouwen en een stabiliserende trend voor renovatie. Voor nieuwbouw geven de laatste cijfers een stijging weer minstens tot de maand februari. De laatste cijfers voor renovatie duiden op een trendverandering in januari maar laten nog niet toe om in te schatten of deze tendens zich in februari zal verder zetten. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels