Bekijk de galerij

Verborgen schat

Renovatie gesloten

Net als elders zijn ook de Brusselse voorgevels vaak bedrieglijk. Achter die soms banale gevels gaan vaak heuse pareltjes schuil.

KRACHTLIJNEN 1. De doordachte ingreep om de natuurlijke lichtinval te optimaliseren. 2. Open ruimtes en dwarse perspectieven. 3. Fysieke en visuele continuïteit.

ARCHITECTIlan Taub

Deze bescheiden rijwoning met een gevelbreedte van 5,5 meter en gelegen in een kleine straat in de gemeente Ukkel, had alles om met ambitie en zonder terughoudendheid te worden gerenoveerd. Oorspronkelijk had het heel eenvoudige volumes.

Gezien de vervallen staat van het pand, moesten tijdens de zowat zeven maanden durende renovatiewerken ook de belangrijkste technische voorzieningen worden vernieuwd: elektriciteit, verwarming en loodgieterij werden dan ook volledig vervangen. Enkel het dak bleef onaangeroerd.

Blik naar buiten

De algemene wens van de eigenaars was om over veel open ruimtes te beschikken. De achterkamers met een keuken en een badkamer werden afgebroken, net als het plat dak en de oude veranda. Daarna werd een nieuwe uitbouw met een houten structuur opgetrokken. Resultaat: een comfortabele ruimte van 35 m² waarin het salon werd ingericht, aangevuld door een ontbijtruimte met bar (in feite niet meer dan een hoge, L-vormige tafel die in de muur werd verankerd).

Het grote raam met lijstwerk in thermogelakt staal bakent dit grootste volume in huis af en richt de blikken naar buiten, naar de 40 meter diepe tuin. Een heuse zeldzaamheid in deze dichtbebouwde wijk!

Het licht van de ‘buitenmezzanine’ schijnt vooral in de ruimte tussen het salon en de keuken, waar een bibliotheekkast de hele muur in beslag neemt. Twee grote, elektrisch bediende stores verduisteren de ramen indien nodig.

Buitenmezzanine

“We besloten om van die buitenruimte geen terras te maken om geen problemen te krijgen met de stedenbouwkundige voorschriften. Van daaruit kijken we immers rechtstreeks binnen bij de buren. Bovendien hadden we al een grote tuin en een terras leek ons hoe dan ook overbodig,” oordeelden de eigenaars. Het dak van de buitenmezzanine werd wel om voor de hand liggende esthetische redenen als groendak aangelegd.

Het gaat om een mooie ruimte die uitkijkt op de buitenmezzanine (het groendak) en momenteel gebruikt wordt als een ruim bureel met een doorkijk naar de tuin. Van bovenaf is ook het salon te zien. De vloer van de mezzanine ligt op dezelfde hoogte als het plafond in het salon. De vrije ruimte tussen beide mezzanines werkt een verticale vide in de hand die deze renovatie zo bijzonder maakt.

Stephan Debusschere

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels