Bekijk de galerij Trek je plan : logeerzolder

Trek je plan : logeerzolder

Renovatie, Zolderinrichting

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de zolder van Sofie en Rafaël aan de beurt.

De zolder van Sofie en Rafaël is zo goed als klaar. Het dak is geïsoleerd en afgewerkt met gipsplaten, er ligt een nieuwe vloer en er steekt een nieuwe trap. Twee radiatoren verwarmen de ruimte. Dakvensters aan weerszijden geven een aangename lichtinval. Ook liggen er al leidingen voor de wateraanvoer en -afvoer. Kortom: alles is aanwezig om er een aangename leefzolder van te maken. Alleen blijft de verdere afwerking voorlopig uit.

Wensen

Sofie en Rafaël willen van de zolder een gezellige studio maken. Vrienden en familie moeten er comfortabel kunnen logeren. Een (uitklapbaar) bed, een wastafel, een toilet en een douche zijn een must. Verder moet de ruimte multifunctioneel zijn. Wanneer niemand blijft logeren, willen de drie kinderen van het koppel de zolder gebruiken als speel- en ontspanningsruimte. Tot slot is ook stockage erg belangrijk.

Ontwerp

In totaal lieten we drie bureaus op de zolder van Sofie en Rafaël los. Studio CAMINO uit Geel transformeert de kale zolder tot een aangename en knusse logeerkamer/ontspanningsruimte. Naast de traphal komt een compacte maar praktische open badkamer. Die plaats leek het meest geschikt, want de sanitaire leidingen kwamen daar sowieso al boven. Het koppel hoeft dan ook geen onnodige kosten te maken. Een wand in glas scheidt de badkamer van de ruimte. Het laat het licht van de dakvensters voldoende door, maar behoudt door de troebelheid de privacy.

Aan de andere kant van de traphal vinden we een berging terug. Op die manier verliezen we geen ruimte. De lage en aflopende plafondhoogte is ideaal om valiezen te stockeren. Al is dat niet de enige bergruimte. Aan de overkant komt er over de volledige breedte een ingemaakte kastenwand met geïntegreerd uitvouwbed. Een deel van de kast blijft open, wat het geheel luchtiger maakt. Centraal in de ruimte staat nog een multifunctioneel meubel. Het doet dienst als tv-meubel, tafel, bureau of nachtkastje als het bed is uitgeklapt.

Studio CAMINO heeft rekening gehouden met het kleurgebruik. De muren zijn erg licht.  De kleuraccenten zitten in de kleinere details, zoals meubilair, de kussens, het tapijt of de nissen in de kastenwand en het tv-meubel. De combinatie van de lichte multiplex, de bestaande eiken vloer, de groene accenten en het terracotta-gekleurd mdf maken het geheel speels en compleet.

 

Budget

Gyproc- en pleisterwerken: 1.370 euro
Sanitaire toestellen en loodgieterij (incl. wandafwerking douche): 5.460 euro
Maatwerk: 9.645 euro
Elektriciteit: 885 euro

Totaal (excl. btw): 17.360 euro

 

Ontwerp:  Studio CAMINO

Ontdek de andere twee ontwerpen van Julien Duval en ADM-AI in het februarinummer van Ik ga Bouwen (nr. 417). Of kijk naar onze zolderontwerpen uit vorige edities

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels