(Ver)bouwers ongerust over toekomst fiscale maatregelen in België

(Ver)bouwers ongerust over toekomst fiscale maatregelen in België

Nieuws

Uit een enquête van Batibouw blijkt dat bouwers en verbouwers in België met heel wat vragen blijven zitten rond fiscale maatregelen.

Batibouw organiseerde een enquête rond het thema betaalbaar wonen. Voor deze enquête gingen ze meer dan 8000 Belgen ondervragen, waarvan 80 procent concrete bouw-of renovatieplannen heeft. Er werd gepolst naar de financiering van het bouwproject en de mogelijke fiscale voordelen. Uit de enquête blijkt dat heel wat Belgen nog met vragen zitten rond de financiële middelen voor hun project.

Crisis duidelijk voelbaar

Voor meer dan een vijfde van de respondenten met een bouwproject is de crisis de reden om hun project over een langere periode te spreiden. 8 procent van de Nederlandstaligen koos er zelfs voor om hun project uit te stellen, bij de Franstaligen spreken we zelfs over 18 procent. Wie wil bouwen stelt uit, maar dit is nog opvallender bij wie renoveert. Meer dan 30 procent van de Nederlandstaligen duidt de crisis aan als reden voor een langere spreiding in de tijd van hun project. Meer dan 12 procent wachtte economisch betere tijden af en koos voor uitstel. Ook hier zien we bij de Franstaligen nog duidelijkere cijfers: 24 procent stelt het project uit.

Belg maakt zich zorgen over toekomst fiscale steunmaatregelen

Duidelijke fiscale maatregelen kunnen ongetwijfeld een rol spelen om het vertrouwen van bouwers en verbouwers opnieuw aan te zwengelen. Dat heel wat Belgen zich hierover zorgen maken blijkt duidelijk uit de enquête van Batibouw. Meer dan 30 procent van de Nederlandstaligen maken zich zorgen over premies voor energiebesparende maatregelen. Ze vrezen dat ze zullen verminderen of zelfs afgeschaft worden. Bij de Franstaligen is dit 24 procent. Dit is best wel opvallend, als je weet dat de vereisten op vlak van energie-efficiëntie steeds strenger worden en dus ook om een grotere basisinvestering vragen.

En wat met de woonbonus?

Ook de toekomst van de woonbonus blijft voor ophef zorgen. Na de verkiezingen in 2014 zal de fiscale aftrek van het woonkrediet geen federale bevoegdheid meer, maar een gewestelijke. Dat betekent dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië autonomie krijgen over de woonbonus. Intussen hebben de politiekers ook beloofd dat de woonbonus in zijn huidige vorm minstens blijft bestaan tot 1 januari 2015. Dit nam op de markt al wat onzekerheid weg. Maar wat in 2015 zal gebeuren is nog onzeker.

Meer dan 35 procent van de Nederlandstalige respondenten en meer dan 42 procent van de Franstalige respondenten vrezen dat de woonbonus nadelig zal worden aangepast of zelfs volledig zal worden afgeschaft.

Het feit dat de woonbonus in 2015 misschien zal wijzigen, zorgt er ook voor dat heel wat mensen hun project in 2014 sneller gaan uitvoeren. Niet onlogisch, aldus Geert Maes, Algemeen Directeur van Batibouw: “De Woonbonus blijft gehandhaafd in 2014. Eventuele aanpassingen worden ten vroegste vanaf 2015 van kracht, terwijl de rente voorlopig nog steeds historisch laag blijft. Wie met bouw-of verbouwkriebels zit hoeft dus niet langer te wachten.” (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels