(Ver)bouwplannen? Dit verandert er op 1 januari 2021

(Ver)bouwplannen? Dit verandert er op 1 januari 2021

Actualiteit, Nieuws

Een nieuw jaar brengt steevast nieuwe voornemens met zich mee. Vaak betekent het ook het startschot voor nieuwe of gewijzigde regelgevingen en premies, of het einde van sommige… De meest opvallende voor 2021 is dat nieuwe woningen moeten voldoen aan de BEN-norm én dat je opnieuw een premie kan krijgen voor de installatie van zonnepanelen. Maar dat is niet alles… Een overzicht!

Iedereen BEN

In Vlaanderen wordt de E-peileis voor nieuwbouw opnieuw aangescherpt om voorlopig tot een halt te komen op E30, wat overeenkomt met een bijna-energieneutrale woning (of BEN). Ook in Wallonië doet de qZEN-norm zijn intrede vanaf 2021. Nieuwbouwwoningen moeten er dan voldoen aan Ew 45 en Espec (primair energieverbruik) van 85 kWh/m2/jaar.

Sloop en heropbouw

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw dat tot eind 2020 enkel van toepassing was in 32 stedelijke gebieden, wordt in 2021 uitgebreid naar het hele land. De voorwaarden zijn wel iets strenger. Zo moet je er minstens 5 jaar wonen en mag de oppervlakte van de woning niet meer dan 200 vierkante meter bedragen. Maar, ook wie een woning koopt die werd gebouwd na de afbraak van een oud gebouw, betaalt slechts 6 procent btw. De tijdelijke sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro komt eind 2020 te vervallen.

Renteloze energielening

Vanaf 1 januari 2021 kan iedereen die een woning koopt en die binnen de 5 jaar grondig renoveert, een renteloze energielening aangaan tot 60.000 euro. De lening werd dus niet alleen opgetrokken van 15.000 tot 60.000 euro, ze is nu ook toegankelijk voor alle inkomens. De hoogte van de lening is afhankelijk van hoe energiezuinig je woning wordt. 

Premies

EPC-labelpremie

Wie een woning met energielabel E of F binnen de 5 jaar renoveert tot een woning met A-, B- of C-label, maakt kans op de nieuwe EPC-labelpremie. Het bedrag varieert van 2.500 tot 5.000 euro, afhankelijk van de uiteindelijke score van je woning. Deze premie komt boven op de bestaande energiepremies en is ook te combineren met de renteloze energielening.

> Wil je weten hoe goed (of slecht) jouw woning scoort, klik dan hier.

Verdubbelen bestaande premies

De premies voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing en voor het isoleren van de muren aan de buitenzijde verdubbelen. Zo krijg je voor de eerste ingreep 16 euro per vierkante meter in plaats van 8. Voor buitenmuurisolatie stijgt de premie van 15 naar 30 euro per vierkante meter. De verhoogde premies gelden voor eindfacturen in 2021.

Premie voor zonnepanelen

Wie na 1 januari 2021 zonnepanelen voor de productie van groene stroom op zijn dak laat plaatsen, krijgt daar opnieuw een premie voor. Die premie kan oplopen tot 1.500 euro in 2021, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde killowatpiek. Elk jaar daalt de premie met een kwart om in 2024 uit te doven. De premie is enkel bedoeld voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van voor 2014. Meer info vind je hier.

> Ontdek ook op welke andere renovatie- en energiepremies je recht hebt in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Tekst Sarah De Meûter

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels