Verbruik wellnesstoestellen onder de loep

Verbruik wellnesstoestellen onder de loep

Badkamer en wellness, Interieur

In een sauna, stoombad of infraroodcabines kom je tot rust, maar spijtig genoeg verbruiken ze heel wat elektriciteit. Wij vergelijken de verschillende systemen.

Sauna

In een sauna warmt een kachel de lucht op. De temperatuur schommelt er tussen de 75 en 110 graden. Hoewel puristen zweren bij een houtkachel, werken de meeste wellness modellen vandaag op elektriciteit. Zeker voor binnensauna’s.

Verbruik

Het vermogen van de kachel hangt af van het volume van de sauna. Per kubieke meter heb je minimaal 1 kW nodig. Al naargelang het type kachel en de afwerking van de sauna duurt het gemiddeld 30 minuten om de juiste temperatuur te bereiken. In cabines met veel glas of steenachtige materialen duurt het langer. Een afwerking in hout geniet daarom de voorkeur.

Hoe gebruiken?

Beperk je sessies tot 10 à 15 minuten. Je kan één of meerdere sessies doen. Maar tussen twee beurten door moet je telkens 15 minuten rusten.

Stoombad

In een stoombad of hamam is het bedoeling om een dichte een mist te creëren. De temperatuur in de cabine bedraagt bij voorkeur 47 graden. In het ideale geval is er een luchtvochtigheid van 100 procent.

© Duravit

 

Verbruik

Het vermogen van de stoomgenerator hangt af van de grootte van de cabine: van ruim 2 kW voor een compact douchemodel tot 9 kW voor een cabine van ruim 4 m2. De eerste stoom heb je na 3 minuten. Na 5 tot 6 minuten begint de cabine stilaan op de gewenste temperatuur te komen.

Hoe gebruiken?

Gemiddeld duurt een stoomsessie 10 tot 20 minuten. In principe volstaat één sessie.

 

Infraroodcabine

Waar sauna’s vooral liefhebbers aanspreken, mikken infraroodcabines op een ruimer publiek. Ze gebruiken IR-stralen die rechtstreeks inwerken op het lichaam. De temperatuur schommelt er tussen de 35 à 60 graden.

Verbruik

Het gecombineerde vermogen van de stralers in de cabine bedraagt 1,5 tot 3,5 kW. De meeste stralers moeten 15 minuten opwarmen.

Hoe gebruiken?

Bij full spectrum-stralers mag een sessie maximaal 15 minuten duren. Met midden- en langegolfstralers (IR-B en IR-C) is een duur van 30 minuten of langer toegelaten.

© Gervi

Opletten met bubbelbaden

In tegenstelling tot een sauna, stoombad of infraroodcabine verbruikt een bubbelbad ook elektriciteit buiten de sessies. Je moet de watermassa van gemiddeld 1.000 liter namelijk dag en nacht op een temperatuur houden van 38 graden. Het vermogen in stand-by bedraagt gemiddeld 130 tot 450 watt, wat neerkomt op een jaarlijks stroomverbruik van 1.140 tot 3.940 kWh.

 

Tekst Wim Deloof

Openingsbeeld Gervi

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels