Verfraai uw gevel met een tegeltuin

Verfraai uw gevel met een tegeltuin

Outdoor

In dichtbebouwde straten is er vaak niet voldoende ruimte voor een echte voortuin. Door vlak tegen uw gevel één of meer tegels uit de stoep te halen, creëert u een minivoortuintje.

Voor u aan zo’n creatieve voortuin begint, vraagt u best toestemming aan uw gemeente- of stadsbestuur. Nagenoeg elk bestuur heeft een eigen reglement voor tegeltuinen.

Voordelen

Een tegeltuin verfraait het straatbeeld maar brengt nog enkele andere voordelen. Denk alleen maar al aan de ecologische waarde van beplanting. Maar wat kan er nu groeien in zo’n beperkte ruimte tussen voetpad en huisgevel? Behoorlijk wat, maar alles is afhankelijk van de oriëntatie van de voorgevel.

Een gevel die de hele dag in de zon baadt, vraag een andere beplanting dan eentje die in de schaduw staat. Bij oost- en westgevels speelt ook de neerslag een bepalende rol in de plantenkeuze. De ondergrond is ook niet altijd optimaal. Steengruis en fundering zijn geen aangename voedingsbodem voor iedere plantensoort. Planten die in de natuur op rotsen of stenige milieus gedijen, kunnen zich op een dergelijke ondergrond wel uit de slag trekken.

Klimplanten

De meest voor de hand liggende planten voor een tegeltuin zijn klimplanten. Ze klimmen tegen de gevel omhoog en zorgen zo voor verticaal groen. In grotere tegeltuintjes kunnen ook kleine heesters, bodembedekkers of éénjarige planten worden gebruikt. Welke plant u ook kiest, u vermijdt best varianten met doornen of met sterk woekerende wortels – die kunnen ondergronds schade aanrichten aan leidingen of funderingen.

Kies bij voorkeur voor groenblijvende planten, zo wordt de openbare weg in de herfst niet – bijkomend – belast door afgevallen bladeren. Tot slot, zorg ervoor dat klimplanten regelmatig gesnoeid worden zodat ze niet in de buurt komen van dakgoten en dakpannen.

Vraag toestemming

Als u een tegeltuintje wilt aanleggen en u daarvoor enkele tegels of betonklinkers moet wegnemen uit het voetpad voor uw woning, dan heeft u toestemming van het stads- of gemeentebestuur nodig. U kunt niet zomaar lukraak tegels opbreken en er eender welke plant neerpoten. Een voetpad moet immers ook zijn functie als veilige doorgang voor de zwakke weggebruiker blijven bewaren.

Tim Vanhove – Habitos.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels