“Verhuizen wordt onderschat”

niet importeren

"Verhuizen is véél meer dan inpakken en vervoeren. Vooraf lijkt het alsof je enkel alles even in dozen stopt, ze naar je nieuwe huis brengt en daar alles weer op zijn plaats zet. Zo eenvoudig is het helaas niet," zegt Nicole Martinet, sinds 2002 directeur van de Belgische Kamer der Verhuizers (BKV).

“Verhuizen is véél meer dan inpakken en vervoeren. Vooraf lijkt het alsof je enkel alles even in dozen stopt, ze naar je nieuwe huis brengt en daar alles weer op zijn plaats zet. Zo eenvoudig is het helaas niet,” zegt Nicole Martinet, sinds 2002 directeur van de Belgische Kamer der Verhuizers (BKV).

“Verhuizen is een vak apart en professioneel verhuizen is een combinatie van vakkennis, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, snelheid, een degelijke voorbereiding en goede afspraken.

Het probleem begint vaak al bij het materiaal. Waar vind je zoveel dozen? Je kan wel gaan rondkijken in supermarkten of ze gaan verzamelen bij familie en vrienden, maar de kans is klein dat je er voldoende zal vinden.

Bovendien zijn niet alle dozen sterk genoeg en is het erg onhandig om dozen van verschillende afmetingen te gaan gebruiken. Die kan je moeilijker stapelen in de verhuiswagen, waardoor je plaats verliest.

Je kan dit probleem oplossen door aangepaste verhuisdozen aan te kopen: verhuisfirma’s bieden ze aan voor een kleine prijs. Op die manier ben je er ook zeker van dat ze stevig genoeg en stapelbaar zijn.

Tijdens een verhuis moeten vaak de meubels gedemonteerd worden omdat ze niet door de deur of de gang kunnen of omdat ze te zwaar zijn. Haal je ze uit elkaar, hou dan alle onderdelen goed samen. Vooral voor de kleine stukken is dat erg belangrijk.

Nu lijkt het misschien nog allemaal duidelijk, maar als je ze binnen een paar dagen weer in elkaar zet, is het echt niet meer zo logisch welke plank uit welke kast kwam. Stop de kleinere onderdelen daarom samen in een doos en schrijf er duidelijk op van welk meubel deze stukken afkomstig zijn.

De dozen markeren, raden wij trouwens sowieso aan. Doe je dat niet, dan moet je tijdens de verhuis telkens weer de dozen openmaken om te zien welke spullen ze bevatten.

Zijn ze gemerkt, dan kan je ze meteen in de juiste kamer zetten en nadien uitpakken in volgorde van belangrijkheid. Dat werkt veel handiger.

Om al je spullen te vervoeren, kan je best gebruik maken van een degelijke verhuiswagen. Je kan wel een aantal zaken in je auto proppen, maar dan zal je ontelbare keren om en weer moeten rijden.

Het is veel handiger om een bestelwagen te lenen of te huren, waar je veel meer in kwijt kan. Heb je een aantal helpers, dan kan je op deze manier in twee ploegen werken. De ene ploeg aan het oude huis, om in te laden.

De tweede ploeg in het nieuwe huis, om alles op z’n plaats te zetten. Precies omdat er zoveel in een bestelwagen kan, kunnen beide ploegen steeds voort en hoeven ze niet op elkaar te staan wachten.

Zelf verhuizen is hoe dan ook een heel gedoe, vlugger gezegd dan gedaan en in de praktijk vaak niet voor herhaling vatbaar.

Kom je er zelf niet aan toe om je spullen in- en uit te pakken, meubels te demonteren en te monteren, geschikt vervoer te organiseren en de nodige helpers te mobiliseren? Dan kan je altijd een beroep doen op een verhuisfirma. Aarzel niet om bij verschillende firma’s offertes te vragen, ze zullen je graag helpen.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels