Verjaardagseditie ‘beter bouwen & verbouwen’ nu in de winkel

Immo, Nieuws

In het nieuwe, 300ste nummer van 'beter bouwen & verbouwen' kan je onder meer lezen over zomerse terrassen, buitendeuren, hennep als bouwmateriaal en hoe journalist Christophe Deborsu woont. Ook kan je bladeren door 50 pagina's vol fotoreportages die je laten binnenkijken in interessante interieurs.

In het nieuwe, 300ste nummer van ‘beter bouwen & verbouwen’ kan je onder meer lezen over zomerse terrassen, buitendeuren, hennep als bouwmateriaal en hoe journalist Christophe Deborsu woont. Ook kan je bladeren door 50 pagina’s vol fotoreportages die je laten binnenkijken in interessante interieurs.

In de speciale verjaardagseditie van ‘beter bouwen & verbouwen’ wordt hennep als natuurlijk bouwmateriaal onder de loep genomen, kijken we binnen in boeiende woningen, lezen we over het terras als verlengstuk van de keuken en leren we hoe je met planten schaduw kan brengen op je terras.

Lees hieronder het voorwoord van Rein Verhoeven:

Nummer 300!

300 nummers beter bouwen & verbouwen, 32 jaar lang continuïteit onder diezelfde titel. Daar zijn wij heel fier op. Jos Segaert, tot vandaag een enthousiast medewerker, was er van het eerste uur bij en vertelt hoe het allemaal begon in 1982 (zie pagina 12), hoe onze stichter en bezieler Claude Mainguet wilde dat de mentaliteit van bouwers veranderde en hoe de redactie samen met Jo Crepain en Willy Van der Meeren discussieerde over goede en betaalbare architectuur. Prompt liet Jos zijn huis door Crepain ontwerpen. Dat waren nog eens tijden!

Discussiëren met Crepain en Van der Meeren zit er niet meer in, en aan Claude Mainguet kunnen we geen raad meer vragen, maar toch ben ik ervan overtuigd dat hij ook fier op ons zou zijn. Zoals de redactie in de jaren 80 de bouwers aanmoedigde om te kiezen voor goede architectuur en niet mee te gaan met de toenmalige mode van de fermette of namaakpastorie, zo stimuleren wij onze lezers ook om vandaag te kiezen voor goede architectuur, doordacht, én met een ecologische en duurzame inslag. Daarbij rees ook al 30 jaar geleden de vraag of en hoe dit op betaalbare wijze kan en wij streven nu nog altijd hetzelfde na: we tonen betaalbare oplossingen en geven inspiratie met creativiteit die getuigt van visie en durf, eerder dan van geld. En wat in de jaren 80 nog visionair was, is vandaag een must, al dan niet verplicht door de EPB-normen: energiezuinigheid, hernieuwbare energie, het gebruik van duurzame materialen. Wij gaan niet mee in de negatieve vibes dat je architecturale vrijheid daardoor beknot wordt, integendeel.

Claude Mainguet brak begin jaren 80 een lans voor verbouwen. Hij heeft meer dan gelijk gekregen; bouwgrond is erg duur geworden en de verbouwmarkt biedt vandaag een enorm potentieel. Beter bouwen & verbouwen heeft de afgelopen jaren dan ook veel op renovatie ingezet en zal dat blijven doen. Dat is meteen ook de uitdaging voor de komende jaren: verbouwers doen inzien dat ook zij, hoewel er nog maar weinig wettelijke verplichtingen bestaan, vooruit moeten denken en beter kiezen voor performante isolatie, voor energiezuinigheid, voor een gezond binnenklimaat, duurzame oplossingen en voor hernieuwbare energie. Ook hier blijft beter bouwen & verbouwen werken in de geest van zijn stichter.

En dat zullen we blijven doen. Niet op dezelfde manier als in de jaren 80 of 90, een magazine maken evolueert en ook op dat vlak zetten we in op de toekomst. We zullen compacter moeten bouwen en wonen, andere manieren van samenleven ontdekken, samenwerken met anderen om aan de milieu-eisen en energievraag tegemoet te komen. Er is zoveel te ontdekken, er zijn nooit zoveel nieuwe zaken geweest, het zijn boeiende tijden.

In naam van Claude Mainguet en zijn opvolgers bedank ik jullie, lezers, voor de afgelopen 300 nummers. Op naar de volgende 300!

Rein Verhoeven

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels