Verkoop van huisliften sterk gestegen

Verkoop van huisliften sterk gestegen

Trappen en liften

Volgens liftenbouwers is de verkoop van huisliften sterk gestegen. De gespecialiseerde firma's hebben dan ook goede argumenten. Wij sommen ze op.

Volgens de gespecialiseerde firma’s zijn liften het toppunt van gebruiksgemak en plaatswinst, zowel in openbare gebouwen als in eengezinswoningen. Sinds enkele jaren ontwikkelen de constructeurs daarom een specifiek liftenassortiment dat beantwoordt aan de behoeften en vereisten van privéklanten. De innovaties zijn vooral gericht op het creëren van een installatie die weinig plaats inneemt en op het creëren van een uitgebreid assortiment op esthetisch vlak.

Voor de kleinste modellen volstaat al één vierkante meter vloerruimte om de lift te kunnen plaatsen, waardoor dit zonder twijfel de meest compacte oplossing is om van de ene verdieping naar de andere te gaan. De huisliften zijn ook zo ontworpen dat ze niet meer veel plaats vereisen onder en boven de liftcabine: de vrije hoogte van vloer tot plafond moet op de bovenste verdieping minstens 245 cm bedragen en de kuil onder de lift, die moet worden voorzien, is ongeveer 12 cm diep. Naargelang de modellen kunnen huisliften gemiddeld een hoogte van 12 meter overbruggen. De installatie van een huislift kan dus eigenlijk altijd overwogen worden, ongeacht de indeling of de grootte van de woning.

Ook de omvang van de technische installatie is sterk verminderd. Ze kan worden geïnstalleerd in een kast van ongeveer 60x30x100 cm, die zelfs tot op 7 meter van de liftcabine kan worden geplaatst (bijvoorbeeld in een garage of een wasplaats, waar ze uit het zicht staat). De cabine kan aan de zijkanten vrij blijven of worden ingesloten tussen gemetselde muren. In dat laatste geval is enkel de deur zichtbaar. Als die deur past bij het interieur, valt de lift vrijwel niet op.

Om het publiek te overtuigen, verzekeren de liftenbouwers dat hun installaties geruisloos zijn en niet veel energie verbruiken. De prijs zou bovendien vergelijkbaar zijn met die van de uitvoering van een trap op maat met een verzorgde afwerking. Het is waarschijnlijk dat laatste punt dat de balans doet overslaan in het voordeel van de lift bij vooruitziende mensen die al aan hun oude dag denken.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels