Verlenging btw-verlaging is goed nieuws voor bouwer en aannemer

Verlenging btw-verlaging is goed nieuws voor bouwer en aannemer

Nieuws

De Confederatie Bouw is zeer tevreden met de verlenging van de verlaagde 6% BTW-maatregel. Daardoor zal het ook in 2010 mogelijk blijven om een woning te bouwen of te kopen en slechts 6% btw te betalen op een bedrag van maximum 50.000 ¤.

De Confederatie Bouw is zeer tevreden met de verlenging van de verlaagde 6% btw-maatregel. Daardoor zal het ook in 2010 mogelijk blijven om een woning te bouwen of te kopen en slechts 6% btw te betalen op een bedrag van maximum 50.000 €.

“Dit is uitstekend nieuws voor de bouwer die nu zekerheid krijgt, maar ook goed nieuws voor de aannemers die hierdoor opnieuw vraag krijgen naar nieuwbouwwerken en dus hun mensen aan het werk kunnen houden” zo stelt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder, in een eerste reactie op de aangekondigde regeringsmaatregelen.

Zoals de Confederatie altijd heeft aangehaald, is ondertussen duidelijk bewezen dat een btw-verlaging bij de bouwer enorm aanslaat en ook meteen resulteert in nieuwe bouwinvesteringen. Daardoor kon de terugval van de bouwactiviteiten beperkt blijven in 2009, en kan een nog sterkere daling van de bouwactiviteit in 2010 wellicht vermeden worden.

De verlenging van de btw-verlaging was dringend nodig. Dit geeft zekerheid aan alle bouwers en kopers en aan alle aannemers die momenteel twijfels hadden over welk btw-tarief moet worden toegepast voor bouwprojecten die pas volgend jaar zouden uitgevoerd en dus gefactureerd worden. De beslissing van de regering neemt nu die twijfels weg door alle nieuwbouwactiviteiten in aanmerking te laten komen van de 6% btw voor zover de bouwvergunning is ingediend voor 31 maart 2010.

De Confederatie hoopt dan ook dat deze verlenging van het verlaagd 6% btw-tarief eveneens en onder dezelfde voorwaarden van kracht blijft voor het slopen en heropbouw van een woning. Deze belangrijke maar niet goed gekende maatregel stimuleert het slopen van krotwoningen en heropbouw tot energiezuinige woningen aan een tarief van 6%. Hierdoor kan pas echt aan duurzame hernieuwing van oude stadskernen worden gedaan.

De Confederatie hoopt dan ook dat deze positieve btw-maatregelen die de bouwactiviteiten ondersteunen en de bouwers aanmoedigen niet teniet gedaan worden door nieuwe en andere broekzak-vestzakmaatregelen die de bouwkosten zouden doen stijgen. Wonen moet voor iedereen betaalbaar en haalbaar blijven, besluit Robert de Mûelenaere.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels