Verlichting: de nieuwste trends en creatieve materialen

Verlichting: de nieuwste trends en creatieve materialen

Verlichting

De ontdekking van de vele mogelijkheden die nieuwe lichtbronnen bieden, heeft geleid tot een ware revolutie in de verlichting.

De ontdekking van het ongelooflijk potentieel en de vele mogelijkheden die nieuwe lichtbronnen bieden, heeft geleid tot een ware revolutie op het vlak van verlichting. De toepassingen zijn even sterk gevarieerd en getuigen van een verregaande creativiteit.

Door de veelvoud aan soorten lampen en lichten die tegenwoordig de markt overspoelen, is het verre van eenvoudig om op het vlak van verlichting de juiste keuze te maken. Het aanbod varieert van halogeenlampen tot compacte fluorescentiebuizen en alle types hebben zo hun eigen plus- en minpunten wat betreft lichtsterkte, energieverbruik, het onderscheiden van kleuren en levensduur. Zo zorgen standaardgloeilampen en compacte fluorescentielampen voor warme kleuren. Halogeenlampen verspreiden een uitgebalanceerd licht. Met fluorescentiebuizen kan je dan weer heel flexibel inspelen op de verschillende noden die elk van de vertrekken in de woning op het gebied van verlichting heeft. T5 neonlampen met een diameter van 16 mm vormen een waar succesverhaal.

Verrassend licht

Jaar na jaar slagen de fabrikanten van verlichting erin verrassend uit de hoek te komen: steeds kleiner, steeds zuiniger in verbruik en technologisch op een steeds hoger niveau. Volgens Yves Uerlings van Philips Lighting verliezen gloeilampen momenteel terrein, maar scoren ze nog altijd bijzonder goed in de “softone”-versie. Een ander gas en een speciale coating creëren daarbij een zacht licht dat voor een aangename sfeer zorgt. Halogeenlampen blijven het zeer goed doen omwille van hun zeer helder licht, zowel als het om sfeerverlichting gaat als voor algemene verlichting. Bij Philips noteert men een stijgend succes van de halogeenlampen 230 W, al wordt nu vooral onderzoek gedaan naar ultracompacte en zuinige lampen in dezelfde vormen en met dezelfde lichtkwaliteiten als gloeilampen. Eenmaal aangestoken, bereikt dit soort lampen in geen tijd de maximale lichtsterkte.

LED wordt steeds vaker gebruikt. LED staat voor Light Emiting Diode (of elektroluminescente diode) en is een elektronische component die onder impuls van elektrische stroom licht afgeeft. Deze minuscule lichtbron heeft erg weinig energie nodig. De uitstekende prestaties zetten steeds meer mensen ertoe aan om dergelijke lichtbronnen te plaatsen, zeker omdat ze mooi ogen en bovendien ook functioneel zijn. We moeten er wel aan toevoegen dat elektroluminescente diodes de traditionele lichtbronnen niet kunnen vervangen. Het gaat om een erg decoratieve vorm van verlichting die momenteel vooral gebruikt wordt om een bepaald bouwelement, zoals bijvoorbeeld de treden van een trap, extra te benadrukken

Licht, vorm en materiaal

Al te vaak wordt pas over verlichting nagedacht, nadat alle werken al achter de rug zijn. Verlichting dient dan om een bestaande ruimte verder aan te kleden. Dat is niet altijd een juiste manier van werken, vermits de vorm van een vertrek en de gekozen materialen hun weerslag hebben op de verspreiding van het licht en de manier waarop een bepaalde ruimte kan verlicht worden. Licht, vorm en materiaal kunnen niet los van mekaar worden gezien en moeten in goed overleg worden gekozen. Verlichting is veel meer dan het (achteraf) aanbrengen en richten van een paar lampen, veel bepalender de aard van het object dat moet verlicht worden. Zo laat licht toe bepaalde details te benadrukken of net te verhullen. De smalle lichtbundel van een spot (1 tot 10 graden) kan kleine voorwerpen helemaal tot hun recht laten komen, terwijl een brede lichtbundel (25 tot 60 graden) meer geschikt is om grote oppervlakken te verlichten.

In de woonkamer van een huis vinden de meest uiteenlopende activiteiten plaats. Daar moet de verlichting dan ook geschikt zijn om te lezen, televisie te kijken, zich te ontspannen en om (aan de computer) te werken. Een eerste goede tip is het diversifiëren van de verschillende lichtbronnen en de plaatsing van lichtsterkteregelaars. Plafondlampen, staande lampen, muurlampen, mobiele lampen: alle soorten verlichting moeten hun plaatsje vinden in functie van de beschikbare ruimte en de plaatsing van de meubels. Zo kan het licht evolueren en veranderen naargelang de stemming en de behoeften van de bewoners. En om een waardevol schilderij of voorwerp extra te benadrukken, kiest je best voor specifieke richtbare spots die weinig warmte afgeven en zo geen schade kunnen aanrichten.

Nieuwe trends

Volgens de jongste trends worden de lampen steeds kleiner en wordt veel belang gehecht aan functionele en efficiënte verlichting. Vandaar de keuze voor “discrete” lichtpunten die het interieur, de muren en een aantal architecturale details benadrukken én zorgen voor een kwaliteitsvolle verlichting. Voor anderen is verlichting dan weer een belangrijk decoratief element omwille van de vorm, de kleur, de materialen én het feit dat verlichting kan inspelen op emoties.

Wat de materialen betreft, vallen de transparantie en de lichtdoorlatende kleuren van de nieuwe kunststoffen op. Die kunststoffen worden verwerkt in creaties die zowel heel gracieus als multifunctioneel zijn. Tegelijk valt de revival van een aantal klassieke types en materialen op die zo vlekkeloos een plaatsje krijgen in het moderne wooninterieur. Ook technologie treedt op het voorplan en gaat bijvoorbeeld hand in hand met de plotse herontdekking van textiel.

Wat de (verlichtings)toestellen betreft, wordt ook veel belang gehecht aan de mobiele verlichting. Recent deden extra grote lampen hun intrede, lampen die onder hun grote koepel alle sfeer en warmte lijken te willen vasthouden. Andere lampen hebben dan weer iets poëtisch over zich, sommige ogen heel barok en weelderig, nog andere hebben om de één of andere reden een sterke visuele impact. Allemaal kwaliteiten die bijdragen tot een eigen, zeer persoonlijke sfeer in huis. Op die manier beïnvloedt licht onze zintuiglijke waarneming, ons gedrag en onze emoties.

Marie-Claire Regniers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels