Bekijk de galerij Verlichting van de buitencirculatie

Verlichting van de buitencirculatie

Buitenverlichting en -verwarming, Nieuws

Buitenverlichting is niet alleen decoratief maar ook functioneel.

“Led is interessant als accent- en sfeerverlichting in de tuin. Maar om een groot rendement te hebben op een terras of boven een tafel, vind ik led nog altijd minder geschikt. Ik stel meestal een combinatie voor.”

“Voor een oprit of pad dat functioneel moet verlicht worden wat heel wat branduren vergt, stel ik leds voor omdat het verbruik van leds veel lager ligt. Voor een terras, inkom of overdekt terras stel ik een ander soort verlichting voor zoals spaarlampen, halogeenlampen of ontladingslampen.”

“Deze geven een veel algemener licht, terwijl led een zeer gericht licht geeft.”

Armaturen

“Ik vind het belangrijk voor buitenverlichting dat armaturen niet te sterk aanwezig zijn. Daarom kies ik ervoor om de verlichting zoveel mogelijk in te bouwen. Een ingebouwde grondspot onder een boom of struik vind ik mooi. Het licht komt vanuit de grond en zorgt voor een verrassend verticaal lichteffect. Een goede grondspot is duur en het is belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit.”

“De grondspots van het Duitse Bega zijn van een zeer goede kwaliteit of die van het merk Tector kunnen zelfs onder water in, bijvoorbeeld, een vijver worden geïnstalleerd. Voor de verlichting van een pad stel ik meestal een sober en subtiel armatuur voor dat niet te sterk aanwezig is. Geen opvallende palen, alhoewel die bij sommige huizen net heel apart kunnen ogen.”

“De tl-verlichting ‘Labyrinth’ van Delta Light bijvoorbeeld verbruikt heel weinig en geeft een mooi effect. Ook de kleine lampjes ‘Industrial’ van Delta Light zijn heel geschikt om een pad te verlichten zonder al te sterk aanwezig te zijn. Op het terras verkies ik een mooi designarmatuur, eventueel in combinatie met een staande lamp. Een staande lamp geeft ook licht op de tafel.”

“Vaak heb je het probleem met een armatuur voor gevelverlichting dat die nooit genoeg licht geeft boven de tafel en er nog altijd kaarsen moet bijgeplaatst worden. Dat is natuurlijk heel erg sfeervol maar niet echt efficiënt om te eten.”

Automatisering

“Er zijn verschillende mogelijkheden. Een aantal klanten verkiezen een bewegingsdetector. Van zodra iemand de oprit oprijdt of naar de voordeur stapt, springt de verlichting aan gedurende een bepaalde tijd. Anderen kiezen voor een schemerschakelaar.”

“Afhankelijk van het seizoen springt de verlichting aan wanneer het donker wordt. Je stelt zelf in tot hoe laat je het licht ’s avonds laat branden. Voor een voortuin vind ik dat wel interessant, maar voor een achtertuin wordt de (decoratieve) verlichting meestal gewoon op een manuele schakelaar aangesloten.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels