Bekijk de galerij

Verloren doorgang wordt centrale plek

Renovatie open

Door het verplaatsen van de keuken naar een verloren doch centraal gelegen doorgang creëerde interieurarchitecte Nancy Cool een woning met een totaal andere sfeer.

Hoe creëer je meer plaats in een woning zonder uitbreiding of structurele verbouwingen? Door het verplaatsen van de keuken naar een verloren doch centraal gelegen doorgang creëerde interieurarchitecte Nancy Cool een woning met een totaal andere sfeer.

Deze woning werd gebouwd in 1996 met de hulp van de vader van de eigenares. De man ging toen met brugpensioen en wilde er meteen werk van maken. Een neef die architect is, tekende de plannen en regelde het papierwerk. Er werd daarbij weinig aandacht besteed aan de indeling en de stijl. De woning moest vooral praktisch zijn en het moest vooruit gaan op de werf. In die periode werden ook de twee kinderen van de eigenaars geboren.

Toen die kinderen groter werden, ontstond een probleem van plaatsgebrek. Het was dus verhuizen of verbouwen. Maar niemand van het gezin wilde eigenlijk weg uit de woning, dus kozen de eigenaars voor het laatste. Ze kenden het werk van interieurarchitecte Nancy Cool en konden zich er helemaal in terugvinden. Het optimaliseren van beschikbare ruimte is een kolfje naar haar hand.

Gang wordt keuken

De voormalige keuken had een traditionele indeling met een L-vormig aanrecht waarvan het langste gedeelte via een bescheiden raam uitzicht bood over de tuin. Tussen de eetruimte en de voordeur lag een verloren doorgang naast de trap. In de eetruimte waren vier deuren, waarvan er twee zowat altijd open stonden.

Voor de uitvoering van de verbouwing bleef Nancy Cool binnen de bestaande oppervlakte. Er kwam dus geen architect noch bouwaanvraag aan te pas. Cool dacht out of the box en verplaatste de keuken naar de doorgang tussen de inkom en de oude keukenruimte. Meteen werden ook de woonruimte, de inkomhal en de eetruimte onder handen genomen.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 356 Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels