Vermijd CO-vergiftiging

Vermijd CO-vergiftiging

Centrale verwarming, Energie, Kachels en inserts

Bij zeer koud weer neemt het risico op koolmonoxidevergiftiging toe. De meest voorkomende oorzaak? Slecht werkende verwarmingstoestellen. Enkele adviezen om jezelf te beschermen.

De gevaren

Koolmonoxide (CO) is een bijzonder gevaarlijk gas dat moeilijk op te sporen is. Het is immers onzichtbaar, reukloos en pijnloos. Het komt doorgaans vrij bij onvolledige verbranding van hout, gas, kolen of benzine. Wanneer het door de longen wordt opgenomen, verstikt CO het lichaam geleidelijk. Als de ruimte onvoldoende geventileerd is, kan het al in enkele minuten te laat zijn. CO wordt niet voor niets de stille doder genoemd.

Dit schadelijke gas veroorzaakt verschillende symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, gezichtsproblemen en soms borst- of spierpijn. In de meest ernstige gevallen kan het dus zelfs leiden tot coma of de dood.

Als je deze symptomen waarneemt, is het raadzaam om:

  • de kamers onmiddellijk te luchten
  • alle verbrandingsapparaten uit te schakelen
  • de woning te verlaten
  • de hulpdiensten te bellen

De betrokken apparaten

Elk toestel (verwarmingstoestellen of boilers) dat werkt op aardgas, hout, stookolie, steenkool, butaan, propaan, olie of pellets kan CO uitstoten en houdt dus een risico in.

Meestal gaat het om volgende toestellen:

  • verwarmingsketels en boilers
  • kachels en fornuizen
  • open haarden en inbouwhaarden
  • vaste of mobiele verwarmingstoestellen op basis van verbranding
  • warmtepompen
  • auto’s en andere machines met een verbrandingsmotor

Preventieve maatregelen

Een paar preventieve maatregelen, die niet eens veel kosten, kunnen vaak al voldoende zijn om risico’s op koolmonoxidevergiftiging uit te sluiten.

Laat eerst en vooral installaties en apparatuur controleren en onderhouden door je installateur voor de winter begint. Een regelmatige controle en onderhoud van de verwarmingsketel en brander zijn bijvoorbeeld zeker aan te raden. De periodieke controle van een dergelijke installatie is trouwens verplicht. De frequentie hangt af van het type brandstof en de regio waar je woont.

Zorg bij intensief gebruik van de apparaten voor een permanente toevoer van verse lucht naar de ruimtes waar ze staan. Je plaatst ze dus best niet in kleine, afgesloten ruimtes. Lucht de kamers elke dag gedurende minstens 10 minuten, blokkeer nooit luchttoevoeren en controleer of de verschillende afvoerroosters optimaal werken. Controleer ook of de schoorsteen of het uitlaatkanaal goed ‘trekt’ zodat de verbrandingsgassen goed kunnen worden afgevoerd.

Gebruik de verwarmingstoestellen correct en verwarm bijvoorbeeld nooit met apparaten die niet voor dit doel bestemd zijn (oven, fornuis…). Neem contact op met een vakman bij een panne of storing. En laat een toestel dat dient als bijverwarming (kachels, haarden…), tot slot, niet continu draaien, maar met tussenpozen.

 

Tekst Mailys Chavagne
Foto Vaillant

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels