Bekijk de galerij Verrassende eenvoud en raffinement

Verrassende eenvoud en raffinement

Nieuwbouw open

Deze nieuwe woning combineert sobere en tijdloze architectuur.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Compactheid 2. Leefbaarheid 3. Openheid versus geslotenheid 4. Soberheid naar materialen en concept

Ontwerp

Architect Tom Van Biervliet – 050 67 51 16

“We verlangden naar een sobere architectuur die de tijd trotseert”, zegt de bouwheer. Ze hadden de inspiratievolle stijl voor ogen van Neutra, Breuer, Koenig of Van der Rohe. “We wilden de lijn van het modernisme opgaan, het minimalistische motto less is more sprak ons aan.” Hun wens werd werkelijkheid. De strakke vorm van hun woning beantwoordt geheel aan de droom van de bewoners, de uitgepuurde verhoudingen van het grondplan en de opstand ogen tegelijk verrassend eenvoudig en geraffineerd.

Zo is de benedenverdieping helder en open georganiseerd en omvat ze een grote, klare woonkamer en een afgescheiden keuken met achterliggende berging. Drie grote ramen in de woonkamer kijken uit op de tuin en langs de zoom van de woning ligt aan de tuinkant een strook decoratieve leisteenschilfers.

De opdrachtgevers wilden veel opbergkasten – in witgelakte mdf – uit praktische overwegingen maar ook om elke neiging tot visuele herrie te voorkomen. De woning – met een woonoppervlakte van 180 m² – toont zich eerlijk in al haar facetten: architectuur, materiaalgebruik en afwerking.

Eerlijke materialen

De bewoners kozen voor eerlijke en duurzame materialen. Zo zijn de raamprofielen van licht geschuurde afrormosia en kozen ze bewust voor een eikenhouten vloer doorheen heel de woning. Tot in de badkamer en keuken toe, om de eenheid te bewaken. De vloerplanken werden behandeld met voedende soja- en kokosvetten. De binnenmuren zijn bezet met fijne natuurpleister die onderaan geraffineerd doorloopt over de ingewerkte plint. Een detail om te onthouden. Baksteen, hout en glas zijn basale ingrediënten die samen de woonsfeer vormgeven.

Aan de buitenkant van de woning is duidelijk te zien dat de ramen tot tegen het dakrandprofiel lopen, waardoor er meer licht naar binnen valt. Vanuit architecturaal oogpunt een stijlfiguur die het raam laat opgaan in het geheel. Glas, baksteen en dak gaan hier een conversatie aan.

Philip Willaert

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 346 van Ik ga bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels