Bekijk de galerij Verticaal bouwen: stadswoning met pit

Verticaal bouwen: stadswoning met pit

Renovatie gesloten, Reportages

Het lijkt een kleine stadswoning, maar vergis je niet. Het huis van het architectenkoppel Adrien en Amandine is meer dan 200 vierkante meter groot. Ze transformeerden een ruïne tot een eigentijdse woonplek.

Adrien en Amandine zijn beiden architect van opleiding. Uit liefde voor het vak zocht het koppel een huisje met veel werk aan. “We wilden zelf ons eigen droomhuis ontwerpen, maar waren niet vies van wat beperkingen. Dat maakt een project uniek.”

Licht en luchtig

Streepjes hout onderbreken de overheersend witte woning. De combinatie brengt licht in de kamers. Je krijgt er een prachtig gevoel van ruimte. Verder vloeien de verschillende niveaus mooi in elkaar over. De trappen (zes in totaal), de mezzanine, de keuken die als een ‘bar’ is opgevat… Het geheel geeft een erg lichte indruk.

Isolatie

De voorgevel is naar het noorden gericht. In tegenstelling tot de achtergevel, die aan de buitenkant geïsoleerd is en bedekt met pleisterwerk, moest er vooraan van binnenuit worden geïsoleerd. “We konden niet anders, want anders zouden we de rooilijn overschrijden”, legt Adrien uit. “We legden daarom een laag minerale wol van 10 cm dik. Dat lijkt misschien weinig, maar bij een renovatie kan te veel isolatie voor condensatieproblemen zorgen.”

Almaar hoger

Het verticale karakter van het renovatieproject bleef bewaard. Vooral het dubbele raam, over bijna de volledige hoogte van de achtergevel, valt op. Het lijkt gemaakt uit één stuk. Ook verwerkte het koppel heel wat trappen in het huis. De architecten voegden immers vier extra niveaus toe, wat het totaal op zeven bracht. Elke verdieping heeft zijn eigen sfeer en toch voelt het geheel erg luchtig aan. Dat merk je vooral op de bovenste verdieping. Je vertoeft er hoog boven de drukte met een adembenemend uitzicht op de Grote Markt en de kathedraal.

Tekst Vanessa Uyttenhove
Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het maartnummer van Ik ga Bouwen (nr. 418)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels