Verwachte daling vastgoedprijzen vanaf 2014

Immo, Nieuws

De vastgoedprijzen in België lijken af te steven op een stevige correctie vanaf 2014. Die correctie zou meer dan 15 procent kunnen bedragen, zo blijkt uit een studie van ING.

De vastgoedprijzen in België lijken af te steven op een stevige correctie vanaf 2014, vooral onder invloed van hogere rentevoeten. Die correctie zou meer dan 15 procent kunnen bedragen, zo blijkt uit de voorgestelde studie naar de vastgoed- en bouwmarkt van de economische studiedienst van ING.

De studiedienst ziet stilaan een einde komen aan de toename van de ontleningscapaciteit. Die zal binnen anderhalf jaar onder druk komen omdat de rentevoeten dan waarschijnlijk zullen beginnen stijgen. Ook de eigen financiële inbreng van mensen die een huis kopen, kan niet blijven toenemen.

Vergrijzing

Eind 2011 bedroeg die bijna 40 procent. “Meer dan de helft van de kopers kan niet zelf geld inbrengen. De eigen inbreng zal ook worden beïnvloed door de vergrijzing van de bevolking”, zegt Julien Manceaux van de studiedienst. Daarnaast verwacht de ING-studiedienst ook fiscale wijzigingen in het licht van het budgettaire evenwicht dat in 2015 gehaald moet worden.

Zo zouden de registratierechten verhoogd kunnen worden, of kan er aan de aftrekbaarheid van de hypothecaire lasten gesleuteld worden. “Als we de gevolgen van de mogelijke fiscale wijzigingen koppelen aan de gevolgen van de rentestijging, dan komen we uit op een mogelijke correctie van meer dan 15 procent”, luidt het. “De prijzen zouden dan opnieuw hun recente peil bereiken.”

‘2013 wordt beter’

De vastgoedprijzen stegen vorig jaar met 3,7 procent, in lijn met de inflatie. Dit jaar verwacht de ING-studiedienst een prijsstijging van 1,5 procent, minder dan de inflatie. Het jaar 2013 kondigt zich weer beter aan, dankzij betere economische omstandigheden en omdat de mensen zullen willen anticiperen op de verwachte periode van hoge rente.(Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels