Verwarm je wanden met leem en ga de strijd aan met allergieën

Nieuws

Climatrix, expert in klimaatsystemen, introduceert een verfrissende combinatie op Batibouw: de wandverwarming Speetile met het natuurlijke afwerkingsmateriaal leem. Speetile is een innovatief montagesysteem voor plafond- en wandverwarming. Het bestaat uit kunststofmatten die eenvoudig en snel op de muur of aan het plafond kunnen worden bevestigd.

Bij onderzoek bleek het systeem zeer goede thermodynamische resultaten op te leveren in combinatie met leem. Het systeem warmt zeer snel op en behoudt de warmte ook lang. Leem heeft bovendien ook andere voordelen: het is een 100% natuurlijk materiaal dat geen verontreinigende stoffen bevat, straling neutraliseert en geschikt is om allergieën tegen te gaan. Leem is ook een goede vochtregulator en neemt damp op, wat bijdraagt tot een gezond woonklimaat. De oppervlakte van de Speetile-matten is gebruiksklaar om er leem op aan te brengen, zonder gebruik van riet, wat normaal wel nodig is.

Praktisch

Richtprijs: op aanvraag

089 79 03 30, www.climatrix.be

Paleis 12 Stand 204

Els Staessens, architect ROBUUST architectuur & onderzoek

Dit wandverwarmingssysteem maakt gebruik van geprefabriceerde kunststof matten, en is daarom eenvoudig in plaatsing. Na mechanische montage van de matten, kunnen de verwarmingsleidingen in luscircuits geklikt worden. Een montagesysteem vergelijkbaar met vloerverwarming in noppenplaten, ideaal dus voor de doe-het-zelver.

Wandverwarming heeft als voordeel ten opzichte van radiatoren dat ze niet zichtbaar is, dus een strakker interieur kan opleveren. De gewonnen ruimte is echter niet zomaar bruikbaar. Voor de wandverwarming kunnen geen kasten komen of grote decoratie-elementen zoals schilderijen. Die houden immers de warmtestraling tegen. Vloerverwarming heeft minder impact op de flexibiliteit en inrichting van een ruimte en geniet daarom toch de voorkeur. Maar waar vloerverwarming niet mogelijk en/of ontoereikend is, biedt wandverwarming misschien wel een antwoord. Hierbij denk ik bijvoorbeeld renovaties met beperkte mogelijkheden voor vloerhoogtes, of kleinere badkamers met een hoog warmteverlies.

Na montage van de verwarmingsleidingen op de kunststof matten worden de wanden niet afgewerkt met een gipspleisterlaag, maar met leem. Eén van de grote voordelen van leem is zijn thermische traagheid. Dit wil zeggen dat het materiaal in staat is warmte te bufferen of op te slaan. Dit zorgt voor een rustige op- en afbouw van de wandverwarming. Plotse temperatuurschommelingen worden dus uitgesloten. Bovendien zorgt de thermische traagheid in de zomer ook voor thermische buffering. Het warmste moment in de woning zal daarmee niet samenvallen met het warmste moment van de dag, maar eerder in de vooravond/avond. Deze faseverschuiving verhoogt zeker en vast het zomercomfort.

Leem heeft steeds een bepaalde korrel in de afwerkingslaag en daarmee een specifiek uitzicht. Het is dus een materiaal dat niet meteen in elke woonstijl past. Maar het is een natuurlijk en ecologisch materiaal. En dat kan de doorslag zijn om dit in bepaalde projecten toe te passen.

Xavier Debourse, renovatieconsulent

In tegenstelling tot verwarming met radiatoren en convectoren, die voor een luchtbeweging zorgt en dus stof in de ruimtes brengt, geeft verwarming door straling een directe warmte af, een beetje zoals zonlicht. Het principe bestaat in een eerste fase in het verwarmen van een zware massa (in dit geval leem) die daarna langzaam zijn warmte verspreidt. Hierdoor ontstaat een zachtere warmte die met een zekere vertraging werkt en waardoor de lucht ook minder droog is.

Die stralingswarmte door een wand verspreiden, biedt een aangenaam comfort, bijvoorbeeld in de badkamer, als je uit de douche komt. Toch zijn de zones waar wandverwarming mogelijk is, vrij beperkt. Je moet rekening houden met ramen, je kunt er ook geen meubels voor zetten. Want, zoals een boom schaduw (en koelte) biedt onder het zonlicht, vormt elk meubel (of gordijn) een scherm tegen de warmte. Uiteindelijk nemen deze systemen – hoewel onzichtbaar – evenveel plaats in als radiatoren.

Wil je toch genieten van die aangename stralingswarmte, dan is vloerverwarming in de meeste gevallen interessanter dan wandverwarming: een warmte die praktisch overal wordt verspreid, zelfs in de omgeving van grote en koudere raampartijen in de winter. Al is er niets dat je belet om beide systemen te combineren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels