Verwarm uw zwembad met gebufferd water

Verwarm uw zwembad met gebufferd water

Nieuws, Zwembad en wellness

Om het zwembadwater te verwarmen komen, naast zonneboilers en warmtepompboilers, ook buffervaten opzetten.

Voor de volledigheid: een buffervat is een grote opslagtank waarin u overtollige warmte kan opslaan tot op het moment dat u ze kan gebruiken. Die warmte kan geproduceerd worden door verschillende energiebronnen – thermische zonnepanelen, warmtepomp, cv-haard of een klassieke verwarmingsketel.

Op zonnige dagen zullen de thermische panelen bijvoorbeeld meer warmte leveren dan u nodig heeft. Wanneer u over een buffervat beschikt, zal het verwarmingssysteem die warmte twee tot drie dagen in het vat bewaren.

Wel of niet?

Stel: vandaag is het stralend weer en de zon heeft tijdens de voormiddag reeds de nodige energie geleverd voor de warmwaterbehoefte in de woning. De rest van de dag zal het buffervat de zonnewarmte opslaan. Wanneer het morgen dan betrokken weer is, kan die warmte benut worden in huis, maar ook voor de zwembadverwarming. Theoretisch althans, want de mening van de specialisten is verdeeld.

“Ja”, zeggen de voorstanders, “op voorwaarde dat de buffer voldoende ruim is en dat de zwembadwarmtewisselaar overgedimensioneerd wordt. Zo kan gewerkt worden met een lage vertrektemperatuur om de opgeslagen energie zo lang mogelijk te benutten voor de zwembadverwarming”.

“Liever niet”, menen de tegenstanders. “Een zwembad wordt beter rechtstreeks verwarmd – zeker in het geval van thermische zonnepanelen – omdat er anders met een omweg wordt gewerkt. Eerst moet het water in de buffer opgewarmd worden om vervolgens het zwembadwater te verwarmen. Aangezien het zwembad vooral in de zomermaanden dient opgewarmd te worden, en er dan doorgaans geen verwarming nodig is, is het dus een beetje zinloos om eerst een groot buffer op te warmen”.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels