Verwarm uw zwembad met lucht

Verwarm uw zwembad met lucht

Nieuws, Zwembad en wellness

Voor de verwarming van het zwembadwater is een warmtepompboiler het overwegen waard.

Warmwaterproductie via een verwarmingsketel of zonneboiler kennen we allemaal. Maar vandaag biedt de warmtepompboiler ook alternatieven. Zeker voor de verwarming van het zwembadwater is een warmtepompboiler het overwegen waard.

Een warmtepompboiler warmt water op met behulp van warme lucht in de woning. Die warme lucht kan geleverd worden door een mechanisch ventilatiesysteem of kan uit eender welke ruimte onttrokken worden. De energie uit de warme lucht wordt aangevuld met elektrische energie om de gevraagde temperatuur te bereiken. Door deze combinatie kan met 1kWh elektriciteit zo’n 3,2kWh aan thermische energie worden geproduceerd. Een belangrijk voordeel in het geval van zwembadverwarming is dat het water maar beperkt verwarmd dient te worden. De gewenste zwembadtemperatuur zal doorgaans tussen 25 en 30°C schommelen, waardoor het aandeel benodigde elektriciteit beheersbaar blijft.

De investering voor een warmtepompboiler moet u tussen 1500 tot 2500 euro (excl. btw en plaatsing) situeren. Een warmtepompboiler kan een watervoorraad van 200 tot 300 liter op temperatuur brengen. Sommige warmtepompboilers zijn uitgerust met een tweede warmtewisselaar. Hier kan een tweede energiebron ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Deze bron kan bijvoorbeeld de verwarmingsketel zijn. Zo kan u het zwembadwater nog voordeliger op temperatuur brengen wanneer u bijvoorbeeld ook thermische panelen op het systeem integreert.

Technische ruimte

Wanneer de warmtepompboiler gebruik zal maken van de afgezogen ventilatielucht, staat het toestel best in de onmiddellijke omgeving van de ventilatie-unit. Dat betekent dat ook de aanvoer van koud water en het warmwatercircuit naar de zwembadpomp in deze ruimte moeten vertrekken. Met het oog op naverwarming staat de centrale verwarming eveneens best in deze ruimte. We spreken dan al van een behoorlijke technische ruimte. De warmtepompboiler neemt zelf ongeveer een vloeroppervlakte van 1 m² in beslag.

Het moet bovendien mogelijk zijn de gebruikte (afgekoelde) lucht naar buiten af te voeren. In een nieuwbouwconcept kan hiermee rekening gehouden worden bij de uitwerking van de technieken. In een bestaande woning kan er kap- en breekwerk bij te pas komen.

Wanneer er geen mechanische ventilatie aanwezig is, kan de warmtepompboiler zijn lucht ook aan de ruimte onttrekken waarin het apparaat staat. Dat is dan best geen ruimte die door de centrale verwarming wordt opgewarmd.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels