De voor- en nadelen van lucht als warmtedrager

De voor- en nadelen van lucht als warmtedrager

Centrale verwarming, Nieuws

Een lucht-luchtwarmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron op lage temperatuur en geeft zijn warmte af aan de binnenlucht.

Het systeem werd wel eens toegepast in de jaren 70, maar kende bij ons geen echte doorbraak. Nochtans is het dagelijkse praktijk in grote delen van Noord-Amerika.

Wat zijn de voor- en nadelen van lucht als warmtedrager binnen? Het grote nadeel is dat één hoeveelheid lucht ongeveer vier keer minder warmte kan vasthouden, dan één hoeveelheid water op dezelfde temperatuur.

Kanalen

Dat maakt dus dat je meer lucht moet aanvoeren om je kamer te verwarmen, in vergelijking met een systeem op water. Vandaar het gebruik van kanalen in plaats van leidingen.Vandaag zijn de gebouwen van een betere thermische kwaliteit en is de warmtevraag veel kleiner. Hierdoor kunnen we met relatief beperkte buisdiameters ook luchtverwarming toepassen.

Het grote voordeel is de mogelijkheid om verwarming, koeling en ventilatie te combineren in één enkel systeem. Daarnaast kan je de verse buitenlucht voor ventilatie zelfs voorverwarmen. Hierbij gebruikt het systeem de gerecupereerde warmte (via een warmtewisselaar) uit de afgevoerde lucht.

Op die manier verlaag je de hoeveelheid toe te voegen energie voor de woningverwarming en verminder je rechtstreeks de warmteverliezen. De eventuele verdere verhoging tot inblaastemperatuur kan dan door de lucht-luchtwarmtepomp worden gerealiseerd.

Het rendement van de lucht-luchtwarmtepomp hangt af van de temperatuur van de buitenlucht en de gewenste binnentemperatuur. De gemiddelde wintertemperatuur is in ons land 4,4°C, en er zijn slechts een beperkt aantal echt koude dagen. De lucht-luchtwarmtepomp hoeft ook geen uren op voorhand hoog capacitieve afgiftesystemen als vloerverwarming op te laden.

Inblaastemperaturen

In tegenstelling tot lage-temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming, kan je bij luchtverwarming werken met inblaastemperaturen. Deze zijn15° tot zelfs 30°C hoger dan de omgevingstemperatuur. Hoe hoger dat temperatuursverschil, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe lager zijn rendement.

En daar komt de goede dimensionering door een vakman naar boven: hij moet de installatie zo ontwerpen dat je enkel bij extreme buitencondities naar de echt hoge inblaastemperaturen moet.

Bij een goed ontwerp en een efficiënte woning heb je met een lucht-luchtwarmtepomp in combinatie met warmterecuperatie op de ventilatielucht wel een zeer performant systeem met het grote voordeel dat je ’s zomers ook kunt koelen.

Net als je warmte kan recupereren uit de ventilatielucht tijdens de winter, kan je de koude recupereren tijdens de zomer.Bouw je dus een energie-efficiënte woning of doe je een grondige verbouwing van een bestaande naar een energie-efficiënte woning, dan is een lucht-luchtwarmtepomp het overwegen waard.

Let wel op: informeer en vergelijk, let op de akoestische aspecten en ga luisteren naar geïnstalleerde systemen. En let op onderhoudsaspecten en bereikbaarheid van de technische installatie.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels