Verwarmen met radiatoren

Centrale verwarming

In het meest traditionele geval zorgen radiatoren ervoor dat er in de verschillende vertrekken van uw huis een aangename temperatuur heerst.

In het meest traditionele geval zorgen radiatoren ervoor dat er in de verschillende vertrekken van uw huis een aangename temperatuur heerst.

Er bestaan talloze modellen die niet alleen rekening houden met uw behoeften, maar ook met de gewenste esthetiek: met gegolfde of vlakke voorzijde, in verschillende kleuren, met een buisvormige structuur om handdoeken aan op te hangen in de badkamer … Over het algemeen wordt de warmte die door de centrale verwarming wordt geproduceerd opgeslagen in de radiatoren, dankzij het gebruik van verschillende materialen (gietijzer, aluminium, staal …) en daarna weer afgegeven door de behuizing van de radiator.

In sommige moderne woningen worden logge radiatoren vervangen door ingebouwde convectoren op hete lucht. Er bestaan tevens niet-gecentraliseerde verwarmingssystemen met bijvoorbeeld, elektrische convectoren. Die verwarmen inkomende lucht in hun metalen mantel door middel van weerstanden en verspreiden die via een luchtuitlaat aan de voorzijde. Op die manier warmen ze ieder vertrek apart onmiddellijk op, onafhankelijk van de ketel. Keerzijde van de medaille: dit systeem laat geen globale thermische regulatie toe en creëert grote temperatuurverschillen tussen vloer en plafond, aangezien warme lucht stijgt.

Andere onafhankelijke warmtebronnen zijn kachels, openhaarden en dergelijke. Zij garanderen een aangename bijverwarming bij de radiatoren in de leefruimte en kunnen in het tussenseizoen de centrale verwarming overbodig maken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels