Verwarming: op zoek naar efficiëntie en zuinigheid

Verwarming: op zoek naar efficiëntie en zuinigheid

Wedstrijden en speciale acties

Bij bouwen en verbouwen staat energie hoog op de agenda. Verwarming en koeling blijven een belangrijke kostenpost binnen het energieverbruik van een gezin. Daardoor is er niet alleen veel interesse voor een nieuwe kijk op de gebruikte technieken, maar ook voor de efficiënte opvolging van het energieverbruik via slimme toepassingen.

Eigenlijk is het een briljant idee. Radiatoren met warm water zorgen voor verwarming in de winter. Waarom ze niet van koud water voorzien, zodat ze tijdens de zomermaanden verkoeling brengen? Het kan, maar niet met gewone radiatoren. Er zijn speciale, multifunctionele radiatoren voor nodig, doorgaans aangesloten op een warmtepomp of op een aangepaste hogerendementsketel. Kies je voor radiatoren die voorzien zijn van een systeem voor condensafvoer, dan kan de condenserende koeling – op basis van ijswater – voor een resultaat zorgen dat vergelijkbaar is met dat van een traditionele airconditioner. Niet-condenserende koeling, via een warmtepomp die gebruik maakt van grondwater, biedt een energiezuiniger alternatief, maar is minder krachtig. Als je weet dat een traditionele airco tot de grote energieverbruikers behoort, loont het zeker de moeite waard om te berekenen wat de investering in multifunctionele radiatoren kan opleveren.

Het multifunctionele verhaal is maar één voorbeeld van hoe de bouwsector voortdurend op zoek is naar nieuwe oplossingen die minder energie verbruiken. Efficiënter met energie omgaan bereik je onder meer door te kiezen voor oplossingen met een hoger rendement. Heel populair zijn in dat verband de toestellen uit de categorie HR+, die meer rendement bieden dan een ‘gewone’ hogerendementsketel. Ook condensatieketels scoren goed, omdat ze via condensatie ook de warmte uit de verbrandingsgassen van de ketel optimaal benutten. Maar vergeet daarbij ook het belang van isolatie niet. Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder moet stoken om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Degelijke isolatie is een belangrijke voorwaarde om optimaal resultaat te behalen uit alternatieve verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, pelletkachel of zonnecollector.

Volg je verbruik op de voet

Streef je energiezuinigheid na, dan haal je de beste resultaten uit de energie die je niet hebt verbruikt. Via een slimme thermostaat kun je, ook bij een traditionele verwarmingsinstallatie op gas of stookolie, je energieverbruik beter opvolgen, gerichte maatregelen nemen en zo een mooie besparing realiseren. Begin april lanceerde ENGIE Electrabel de oplossing boxx, een slimme thermostaat die je toelaat om je energieverbruik in real time op te volgen. Bovendien kun je op boxx onder meer ook slimme stopcontacten aansluiten. Zo krijg je tegelijk zicht op het energieverbruik van bepaalde toestellen – en zie je meteen wat je bespaart wanneer je die toestellen minder of op andere momenten gebruikt. Behalve een energiebesparing levert zo’n slimme thermostaat ook extra comfort. Via een app op je smartphone kun je van op afstand de verwarming bijsturen en altijd in een aangenaam verwarmd huis binnenstappen, zonder daarbij energie te verspillen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels