Verwarmingskosten beperken via regelsystemen

Verwarmingskosten beperken via regelsystemen

Centrale verwarming, Nieuws

Bewoners van een woning regelen hun verwarmingsinstallatie doorgaans met één enkel instrument: de thermostatische kraan. Er wordt echter vaak ook op gesakkerd, als de gewenste temperatuur niet wordt bereikt. Ten onrechte, want een thermostatische kraan werkt alleen maar correct als ze verbonden is met een meer algemene afstelling.

Het regelmechanisme van een condensatieketel stuurt het volledige verwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat de motor de gewenste temperatuur opwekt wanneer en waar dat nodig is, standvastig en ononderbroken. Regelsystemen verzekeren uw comfort in functie van uw levensstijl, tegen de beste prijs en zonder verspilling. Hiernaast kan het gebruik de energieconsumptie met 10 tot 25% doen dalen. Er bestaan 4 types:

De aquastaat

Ketels worden automatisch voorzien van een veiligheidsaquastaat. Die meet de watertemperatuur in de ketel en wordt geactiveerd bij een abnormale temperatuurstijging van het water dat de ketel verlaat. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat de temperatuur van de ketel het hele jaar door constant blijft.

De buitensonde

In het geval van een condensatieketel is het een goed idee om die aan te vullen met een klimaatregeling via een buitensonde. Die meet de buitentemperatuur en laat de verwarmingsinstallatie anticiperen op veranderende weersomstandigheden. De ketel reageert vóór het in huis te warm of te koud wordt.

De kamerthermostaat

Die meet de temperatuur in een referentieruimte, vaak de zitkamer. Het regelmechanisme past de omgevingstemperatuur aan door die te vergelijken met een geprogrammeerde temperatuur en door de ketel of de temperatuur van het water in het distributiecircuit te beïnvloeden. Zodus moet de thermostaat op ongeveer 1,50 m hoogte worden geïnstalleerd, ver van de warmtebron en beschut tegen tocht.

Thermostatische kranen

Dergelijke kranen zijn een uitstekende aanvulling op regelsystemen. Ze laten u toe de omgevingstemperatuur in elk vertrek te bepalen. Zo kunt u de verwarming afstemmen op de functie van een bepaalde kamer en de gratis warmtetoevoer valoriseren. In de ruimte waar de kamerthermostaat is geïnstalleerd, zijn geen thermostatische kranen nodig. Schakelt u de verwarming volledig uit, dan wordt aangeraden de kranen helemaal te openen om problemen bij het heropstarten te voorkomen. Thermostatische kranen kunnen op diezelfde manier circuits voor vloerverwarming aansturen.

Voor de installatie van regelsystemen gekoppeld aan een condensatieketel kunt u gewestelijke premies aanvragen.

 

Tekst Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels