Vier soorten mengkranen gewikt en gewogen

Vier soorten mengkranen gewikt en gewogen

Badkamer en wellness, Keuken

De voor- en nadelen, prijzen en kenmerken van de vier belangrijkste soorten van mengkranen op een rijtje gezet.

De traditionele mengkraan

Traditionele mengkranen hebben twee draaiknoppen: één voor koud en één voor warm water.

Doorgaans staat de knop voor koud water rechts, die voor warm water links. Het koude water komt rechtstreeks uit de waterleiding, het warme komt via de boiler of geiser.

Je moet zelf de temperatuur en de waterstraal regelen door beide kranen meer of minder open te draaien. Mengkranen zijn vooral geschikt voor gebruik aan de wastafel of lavabo.

Voordeel: traditionele mengkranen zijn goedkoper dan de andere soorten.

Nadelen: een verandering in waterdruk heeft onmiddellijk gevolgen voor de watertemperatuur. Zo kan het gebeuren dat je plots onder een ijskoude douche staat omdat beneden iemand de kraan van de gootsteen opendraait.

De juiste temperatuur vinden is niet altijd makkelijk. Tijdens het regelen kan er veel water verloren gaan.

Kenmerken: gemiddelde prijs vanaf 10 euro en verbruik tot 30 liter/minuut.

De ééngreepmengkraan

Eéngreepmengkranen zijn een vernieuwde uitvoering van de traditionele mengkranen. Het binnenwerk is hetzelfde, maar deze soort heeft slechts één hendel waarmee je de temperatuur en waterstraal regelt.

Door de hendel meer naar links of rechts te draaien krijg je warmer of kouder water. Door de hendel meer naar boven of naar beneden te drukken, krijg je een vollere of dunnere waterstraal. Ook de ééngreepmengkranen worden vaak gebruikt aan wastafels en lavabo.

Voordelen: gebruiksgemak, je hebt altijd een hand vrij. En de constante temperatuur. Als je de hendel in dezelfde stand laat blijft de temperatuur van het water behouden.

Nadeel: ééngreepmengkranen verbruiken vaak meer energie en warm water dan de gewone mengkranen met twee grepen. De meeste gebruikers laten de hendel in de middenstand staan, waardoor bij het openen van de kraan telkens warm en koud water gemengd worden.

Bovendien duwen gebruikers de hendel bij het openen van de kraan vaak helemaal naar boven, waardoor zeer veel water wordt verbruikt. Let bij dit type kraan dus steeds op het correcte gebruik ervan.

De nieuwste modellen komen je daarbij tegemoet door de ‘koudezone’ uit te breiden tot halfweg de draaihendel. Je kan de hendel dus in het midden zetten zonder dat warm water wordt gebruikt.

Kenmerken: gemiddelde prijs 25 tot 75 euro. Verbruik: gemiddeld 6 liter/minuut (afhankelijk van de stand van de kraan).

De thermostatische kraan

Bij thermostatische kranen stel je zelf de temperatuur in tot op de graad nauwkeurig. Het water heeft constant de gewenste warmte, je hoeft zelf niet te mengen of de juiste stand van de hendel te zoeken.
Doorgaans hebben deze kranen een veiligheidsknop die de temperatuur blokkeert op 38°C. Thermostatische kranen worden vooral gebruikt voor douches en baden.

Thermostatische kranen kunnen werken op drie manieren:

1. de kern van het regelelement bestaat uit een spiraalvoeler van twee metalen die op het temperatuurverschil reageren. Dit systeem wordt niet meer gebruikt: er was te veel kalkaanslag waardoor de kraan moeilijk te bedienen was en snel blokkeerde.

2. de watertemperatuur wordt geregeld door een element in was dat met koper is omwikkeld. Dit systeem vervangt steeds vaker het voorgaande. De werking van het regelelement is niet afhankelijk van de waterkwaliteit, kalkafzetting is onmogelijk.

3. een legering van nikkel en titanium zorgt voor een ‘thermisch geheugen’ waarmee een verkeerde afstelling onmogelijk wordt. De gewenste temperatuur wordt onmiddellijk bereikt. Dit systeem wordt ook Shape Memory Alloy (SMA) genoemd.

Voordelen: zuinig op water en energie. De meeste modellen zijn voorzien van een spaarstand, waarmee je nog minder water verbruikt. Verder zijn ze milieuvriendelijk (er gaat geen water verloren bij het zoeken naar de juiste temperatuur) en veilig (dankzij de veiligheidsblokkering op 38°C is de kraan zeer veilig voor kinderen).

Tenslotte zijn ze gebruiksvriendelijk: het thermostatische element wordt in een verwijderbare huls geplaatst dat je snel en makkelijk kan vervangen en met één knop draai je de kraan open of dicht.

Kenmerken: gemiddelde prijs vanaf 100 euro. Verbruik: 6 liter/minuut.

De elektronische kraan

Elektronische kranen zijn het neusje van de zalm en bundelen alle nieuwste ontwikkelingen. De werking wordt geregeld via sensoren: detecteert die een object, dan begint de kraan automatisch te stromen.

Verdwijnt het object, dan stopt het water weer. Zo kan je dus bijvoorbeeld je handen wassen of een emmer vullen zonder de kraan aan te raken. Daarnaast kan je gelijktijdig en uiterst nauwkeurig de watertemperatuur, het debiet en de hoeveelheid bepalen.

Deze kranen worden vaak gebruik in de horeca of op openbare plaatsen. Dankzij de automatische stop kunnen klanten de kraan niet achteloos laten openstaan.

Voordelen: ze zijn esthetisch want dankzij de werking met sensoren zijn geen draaiknoppen of hendels nodig. De kraan krijgt daardoor een zeer modern uitzicht en kan geïntegreerd worden in iedere ruimte.

Dan is er de hygiëne: je hoeft de kraan niet aan te raken om het water te laten lopen. Dat is erg hygiënisch in bijvoorbeeld openbare toiletten. Endankzij de automatische stop gaat nooit water verloren.

Nadeel: de prijs van elektronische kranen ligt vooralsnog een stuk hoger dan die van de andere kranen.

Kenmerken: gemiddelde prijs vanaf 350 euro. Verbruik: vanaf 6 liter/minuut.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels